Met een combinatie van drijvende zonnepanelen, batterijopslag en een water-water-warmtepomp is het mogelijk om fossielarm te telen met een terugverdientijd van vier jaar. Dat claimt Zon Op Waterbassin, dat bedrijven zoekt om de businesscase fossielarm telen voor ze uit te rekenen.
Zon Op Waterbassin levert tegenwoordig een steeds completer pakket met energieoplossingen. Naast drijvende zonnepanelen horen hier inmiddels ook batterijopslag en een water-water-warmtepomp bij. Het plan heet ABC-fossielarm telen, legt Willem Verwoerd uit.
"De A staat voor duurzame opwekking van zonnestroom op basis van het waterbassin en alle benutbare andere dubbele ruimte. B is de opslagbatterij om het systeem niet uit te hoeven schakelen als levering aan het elektriciteitsnet niet kan vanwege onbalans op de energiemarkt of netcongestie. C staat voor het elektrische verwarmingssysteem met een water-water-warmtepomp waarbij het waterbassin als energiebron dient."
Willem wijst op het door de glastuinbouwsector met de overheid gesloten Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 als aanleiding voor het steeds verder elektrificeren van glastuinbouwbedrijven. "De belasting op het verbruik van gas gaat flink stijgen. Investeren in elektrische energieoplossingen zal renderen."
Willem Verwoerd in mei tijdens een door Zon Op Waterbassin georganiseerd evenement.
Voor meer informatie:
Willem Verwoerd en Hans van Luijk
Zon Op Waterbassin
Honderdland 226
2676 LV Maasdijk
Tel.: +31 (0)6 415 14 033
[email protected]
www.zonopwaterbassin.nl