Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar gebruik oppervlaktewater in komkommerteelt van start

Vorige week plantte Inagro in Agrotopia de komkommerplanten voor een nieuwe proef rond het gebruik van alternatieve waterbronnen. In deze proef onderzoeken ze de mogelijkheden om oppervlaktewater als irrigatiebron in te zetten. De resultaten van deze proef kunnen inzichten bieden voor telers die hun watervoorziening willen optimaliseren, vooral in tijden van droogte.

Alternatieve waterbronnen inzetten om watertekort op te vullen
Het project OptiWAIE onderzoekt de mogelijkheden om alternatieve waterbronnen in te zetten als irrigatiebron voor serreteelten. Hierbij wordt gekeken naar zowel interne waterstromen op het bedrijf (bv. WKK condenswater) als externe bronnen buiten het bedrijf (bv. oppervlaktewater). Afgelopen zomer volgden ze in Agrotopia het inmengen van gezuiverd proceswater in een tomatenteelt op, nu richt men zich op oppervlaktewaterbronnen.

Het doel is om telers in tijden van droogte, wanneer opgevangen regenwater op het bedrijf onvoldoende is, toegang te geven tot andere waterbronnen. Belangrijke vragen daarbij zijn welke bronnen geschikt zijn voor de teelt, hoeveel er maximaal van deze andere bron mag worden ingemengd en welke aandachtspunten er zijn bij het gebruik. Deze aspecten worden in het project onderzocht.

Alternatieve waterbronnen onbekend bij teler?
In deze belichte winterteelt komkommer worden twee specifieke oppervlaktewaterbronnen ingezet. Water van twee waterspaarbekkens die al uitgerust zijn met een captatiepunt voor land-en tuinbouwers.

  • Eén van de waterbronnen is een offline bekken, hierbij ligt de waterloop naast het bekken en kan het bekken zich vullen bij hoge waterstand.
  • Het tweede typewaterbron dat zal worden gebruikt in de proef is een online bekken, hier stroomt de waterloop effectief door het bekken en is er dus continu aanvulling met oppervlaktewater.

Veel serretelers kennen de mogelijkheid om water op te pompen uit een rivier of kanaal, maar in de zomer kan dat vaak beperkt worden door lage waterstanden of de aanwezigheid van blauwalgen. Waterspaarbekkens kunnen op deze momenten een andere optie zijn om water op te pompen ondanks de bekkens ook soms leeg kunnen geraken of last hebben van blauwalgbloeien. Sommige van deze bekkens worden gevoed door een rivier of beek, terwijl andere vooral dienen als wateropslag in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen. De waterkwaliteit en eigenschappen zullen dus sterk afhankelijk zijn van ligging en functie.

In de provincie West-Vlaanderen zijn veel van deze bekkens vrij beschikbaar voor landbouwers (sommige op aanvraag). Ze liggen verspreid in de provincie, waardoor de meeste tuinbouwbedrijven er één in de buurt hebben, zonder zich hiervan misschien bewust te zijn. Klik hier voor een overzicht.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: