Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Enige ontspanning op energiemarkten

Er komen weer een paar zonnige dagen aan, voordat komend weekend de wintertijd ingaat. Met een matig windje zijn het vooral de zonnepanelen die voor de opwekking van hernieuwbare elektriciteit zullen zorgen. De uurprijzen omlaag drukken, dat lukt dinsdag nog niet echt. Gemiddeld 101 euro per megawattuur is na de zondag met lage en negatieven uurprijzen en de maandagnacht met eveneens lage aan de hoge kant.

De TTF-gasprijs voor komende winter ligt nog altijd rond de 40 euro per megawattuur.

Bij Brainchild Commodity Intelligence is de verwachting voor week 43 dat er weinig beweging gaat zitten in de energieprijzen. Voor de gasprijzen merkt men bij BCI op dat de geopolitieke situatie deze week 'in iets mindere mate' haar stempel op de prijzen drukt. "Het weer geeft een gemengd beeld met langzaamaan lagere temperaturen – en dus oplopende warmtevraag – maar ook een wisselend windbeeld. De opslagen kunnen daardoor wel gevuld worden en het gasaanbod vanuit LNG en Noorwegen is voldoende te noemen."

Bij Powerhouse spreekt men van 'gezonde fundamentals' en blijft men, net als bij BCI, erop wijzen dat de geopolitiek dan wel even rustiger mag zijn, maar er nog altijd gevaar en onrust loert voor de energiemarkten. Momenteel is er sprake van enige ontspanning.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 21 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Het is mogelijk om huishoudens en bedrijven te belonen met een minder hoog nettarief wanneer zij pieken op het elektriciteitsnet omzeilen en gebruik maken van rustige momenten. Dat concludeert adviesbureau Berenschot in haar onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland. Door slimmer gebruik van het net, kunnen de kosten voor huishoudens worden beperkt én kunnen er meerdere aansluitingen op dezelfde kabel worden gerealiseerd.