Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

880 MW ruimte gemaakt voor teruglevering op Nederlandse net

Netbeheerder TenneT heeft zes onderzoeken naar congestiemanagement voor teruglevering in grote delen van Nederland uitgevoerd. Daarmee is 880 MW ruimte vrijgemaakt, voor teruglevering.

Dankzij nieuwe regels kunnen energieproducenten vanaf 1 megawatt (MW) door de netbeheerder verplicht worden om flexibiliteit aan te bieden, wat heeft geleid tot extra capaciteit om partijen op de wachtlijst aan te kunnen sluiten en het groeiende aantal zonnepanelen op woningen mogelijk te maken. Dankzij deze nieuwe aanpak komt er 880 MW aan capaciteit vrij, genoeg om een aanzienlijk aantal klanten op de wachtlijst aan te sluiten. Ter illustratie: 880 MW staat gelijk aan de energieopbrengst van maar liefst 2500 voetbalvelden vol zonnepanelen.

In de Noordoostpolder, Groningen, Drenthe en Overijssel betreft het nieuwe onderzoeken. De overige studies in Noord-Brabant, Limburg, Friesland en de Flevopolder, Gelderland en Utrecht zijn herzieningen van eerder uitgevoerde onderzoeken.

Gevonden flexibele ruimte wordt verdeeld
De regionale netbeheerders gaan nu met de uitkomsten van de TenneT-onderzoeken berekenen hoeveel capaciteit zij binnen de stations kunnen vrijmaken, weet Netbeheer Nederland. TenneT moen namelijk ook rekening houden met hun eigen congestiegebieden en berekenen hoeveel transportcapaciteit zij waar op hun eigen netten kunnen vrijgeven. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Zodra bekend is dat er ruimte beschikbaar komt op een station, worden partijen in die regio benaderd met de vraag om een standaardcontract af te sluiten.

Bron: TenneT

Publicatiedatum: