Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stap voor stap meer robots in de kas bij Drenthe Growers

De overstap van mens naar robot gaat nu nog met kleine stapjes, maar bij Drenthe Growers op Erica zijn ze al druk bezig met de toekomst. Dat vertelt Inge Bergsma-De Vries tegen RTV Drenthe. Ze legt onder meer uit hoe de bladplukrobot werkt. Meerdere telers werken met deze robot van Lenzeel.

De robot rijdt langs de lange rijen met komkommerplanten en zuigt de bladeren van de plant af. De robot zorgt ervoor dat tachtig procent van de bladeren verwijderd worden, zonder dat er mensen aan te pas komen. Inge: "Het scheelt ontzettend in personeel. Om de robot te bedienen en onderhouden heb je maar één persoon nodig, terwijl die werkzaamheden anders door tien personeelsleden worden uitgevoerd."

Ook al de komkommerteler op de goede weg, Inge denkt dat de technologie nog wel een stap verder gaat. "Eigenlijk moet een robot op één plek staan en moeten de planten juist naar de robot toekomen", deelt ze met RTV Drenthe. In de tomatenteelt wordt met een dergelijk systeem, van Saia Robotics, momenteel getest.

Drenthe Growers kreeg vorige week minister van Hijum op bezoek.


Foto: Kyra Broeders, Glastuinbouw Nederland

Indexfoto: archiefbeeld bladplukrobot Lenzeel in komkommerteelt

Publicatiedatum: