Millie van der Heijden van het NGvV, Nederlands Genootschap van Vitaloge, schreef naar aanleiding van het bericht dat kinderen na hun vierde jaar ongezonder eten, onderstaande blog, waarmee ze oproept in te grijpen om een gezondheidscrisis te voorkomen.
"Het is zorgwekkend dat de eetgewoonten van kinderen na het vierde levensjaar verslechteren. Jongeren halen te veel energie uit ongezonde snacks en suikerhoudende dranken. Als deze trend aanhoudt, dreigen we een generatie op te voeden die kampt met ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
Rol van ouders
Hier ligt een belangrijke rol voor ouders. Door thuis gezonde keuzes te stimuleren, leggen zij de basis voor een gezonder leven. Dit begint met het goede voorbeeld geven in het maken van gezonde keuzes. Gezamenlijk koken en eten maakt gezond eten ook leuker en bevordert verbinding binnen het gezin.
Noodzaak van voedseleducatie
Naast het voorbeeldgedrag van ouders is structurele voedseleducatie op scholen cruciaal. Kinderen moeten leren wat gezonde voeding is, zodat ze op jonge leeftijd goede gewoonten ontwikkelen. Zonder deze kennis zullen ze ook later ongezonde keuzes blijven maken.
Invloed van de voedingsindustrie
Ouders en jongeren worden vaak verleid tot ongezonde keuzes door de overvloed aan fastfoodketens en ongezonde snacks in de supermarkt. De voedingsindustrie en supermarkten nemen nog niet voldoende verantwoordelijkheid voor dit maatschappelijke probleem, wat bijdraagt aan een ongezonde leefomgeving.
Creëer een gezonde omgeving
We moeten een omgeving creëren waarin gezonde opties beter onder de aandacht worden gebracht en beter betaalbaar zijn. Nudging kan hierbij helpen: supermarkten kunnen gezonde producten promoten en scholen kunnen water en gezonde snacks prominent aanbieden. Daarnaast kunnen ouders ervoor kiezen om minder snoep, koek en snacks in huis te halen en gezonde snacks zoals fruit binnen handbereik te leggen.
Samen verantwoordelijk
Als we niet ingrijpen, dreigt een gezondheidscrisis die een hele generatie kan beïnvloeden. Ouders, scholen, supermarkten en de overheid moeten samenwerken om deze ongezonde eetgewoonten aan te pakken en een gezondere toekomst voor onze kinderen te waarborgen. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die we niet kunnen negeren.
Bron: NGvV