Ondanks het negatieve stemadvies van staatssecretaris Rummenie zal de Tweede Kamer volgende week dinsdag zijn oordeel geven over een motie van SGP en ChristenUnie om te voorkomen dat het kabinet de Nederlandse glastuinbouw via een opt-in volledig onder ETS2 laat vallen. Jesse Schevel van Glastuinbouw Nederland meldt dat in een update over de politieke week.
Behalve de indieners van de motie maken ook BBB, CDA, NSC en VVD zich zorgen over overbeprijzing van de Nederlandse glastuinbouwsector. De partijen willen dat de Nederlandse glastuinbouw wereldwijd koploper blijft en vrezen dat extra lasten die voorsprong kunnen remmen. Waar de VVD en NSC nadere onderzoeken met betrekking tot ETS2 afwachten, roepen BBB, CDA, ChristenUnie en SGP de staatssecretaris op om de sector buiten ETS2 te houden.
ChristenUnie en SGP deden dat met een motie. Glastuinbouw Nederland verwelkomt deze motie en 'ziet het als kans om met het Rijk opnieuw te kijken naar het totaalpakket aan prikkels, opdat overbeprijzing wordt voorkomen.'
De CO2-heffing voor de glastuinbouw wordt met ingang van 1 januari 2025 ingevoerd. Nu al zijn er zorgen over de uitvoering. De Belastingdienst gaat de heffing uitvoeren, maar de dienst heeft het zwaar en is er nog niet klaar voor. Daarom is besloten tot een uitstel van de inning van de heffing tot 2027. Bedrijven zullen daar wel rekening mee moeten houden, en eventueel geld opzij moeten leggen om, als ze meer hebben uitgestoten dan toegestaan, de heffing later te kunnen betalen.
In een nieuwe aflevering van KasTopics spreekt ook Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland over de politieke week.