Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Nu nog warm, maar straks weer echt winters?

Momenteel stijgen vooral de kortetermijngas- en elektraprijzen. Op de langere termijn zijn de stijgingen beperkter. Toch geldt ook voor de kortere termijn dat de TTF-gasprijs beperkt beweegt, binnen een bandbreedte van 2 euro per megawattuur schommelt de contractprijs voor komende winter rond de 40 euro per megawattuur.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vrijdag op ruim 105 euro per megawattuur. Bij een matige wind en weinig zon komen er ook geen lage of negatieve uurprijzen voor.

Dinsdag 22 oktober verschijnt een nieuwe energie-update op dit kanaal.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 17 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De sterke groei van de gasvraag in Azië houdt de wereldwijde markt krap en zorgt voor een lichte prijsstijging, ondanks de relatief lage vraag naar gas in Europa tijdens het derde kwartaal van dit jaar, constateert AgroEnergy in een nieuwe energie-update.

"De verminderde vraag naar gas in Europa werd gecompenseerd door een afname van de gasproductie en een verminderde pijpleidinginvoer, voornamelijk als gevolg van de groot geplande onderhoudswerkzaamheden in Noorwegen. Ondanks de gezonde aanvulling van de Europese gasvoorraden en de lage LNG-uitvoer, blijven de prijzen stijgen door een krappe markt en aanhoudendste geopolitieke spanningen."

Deze week vonden drie onverwachte uitvallen in Noorwegen plaats. Op een krappe gasmarkt heeft dat vrijwel automatisch effect.

AgroEnergy waagt zich ook aan een voorzichtige voorspelling voor komende winter, qua weer. La Niña kan mogelijk zorgen voor koudere weersomstandigheden dan de afgelopen vrij milde winters. Dit zou kunnen leiden tot een verhoogde gasvraag voor verwarming.