Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met oog op mogelijke toekomstige grondtransacties

Werkloze grondbank overheid blijft bestaan

Het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) is praktisch werkloos, maar blijft wel bestaan. Momenteel biedt het BBL 'alleen nog nazorg'. Dat het BBL blijft bestaan is binnen het nieuwe ministerie van LVVN besloten, zo blijkt uit een nota bij een begroting over 2023 die met de Tweede Kamer is gedeeld. Men houdt zo de optie open dat BBL in de (nabije) toekomst ingezet kan worden om nieuwe taken uit te voeren op het terrein van
grondtransacties.

Het BBL kwam de laatste jaren vooral in het nieuws bij financiële tegenvallers, zoals bij de ontwikkeling van de glastuinbouwgebieden Waddenglas en Prima4A, een project van Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland.

Al in 2018 beëindigde het BBL haar reguliere werkzaamheden. Die bestonden uit kopen, beheer (tijdelijk) en vervreemden van onroerend goed (veelal landbouwgrond) voor overheden. De feitelijke werkzaamheden voor het kopen, beheren en verkopen zijn na decentralisatie tot 1 januari 2024 uitgevoerd door de RVO. De gronden die BBL in bezit had, zijn vrijwel alle verkocht of overgedragen aan de diverse opdrachtgevers. De restantpercelen zijn verkocht aan het Rijksvastgoedbedrijf

In 2023 is 3,4 miljoen euro uitgegeven aan beëindiging van een deelneming in project Waddenglas. De gemeente Waadhoeke is volledig zelf verantwoordelijk geworden voor exploitatie. Ook in het buitengebied van Westvoorne slaagde glastuinbouwontwikkeling niet. Voor 2 miljoen euro moest grond worden teruggekocht door de grondbank.

De deelneming in het project Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland wordt gecontinueerd totdat deze formeel (naar verwachting in 2026) is beëindigd. De deelneming is in 2022 reeds afgewaardeerd.