Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overstap op organische substraten in paprikateelt: inzicht cruciaal om risico’s te beperken

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de paprikateelt kampt met wortelproblemen. Steeds meer telers krijgen te maken met vroegtijdige uitval van planten of ondermaatse productie. Op zoek naar een oplossing hebben verschillende telers positieve ervaringen met organische substraten. Maar hoe maak je de overstap? Dennis Steentjes van Growficient vertelt over het belang van inzicht bij het telen in een ander substraat.

Planten die op grote schaal uitvallen, vroegtijdig geruimd moeten worden of te weinig produceren: steeds meer paprikatelers krijgen ermee te maken. Hoewel de precieze oorzaak niet duidelijk is, lijken de problemen zich in organisch substraat minder voor te doen. Dennis vertelt: "Traditioneel gezien is steenwol een fijn substraat: het is makkelijk te sturen en je hebt veel grip. Daarom wordt het al meer dan 20 jaar op grote schaal gebruikt in Nederland."

Toch zijn paprikatelers momenteel druk op zoek naar een alternatief. Dat vinden ze in organische substraten, zoals kokos, Lensli of andere mengsels met veen. Dennis vervolgt: "Er zijn het afgelopen jaar veel proeven gedaan met verschillende substraten bij grote paprikatelers. Hieruit bleek dat de problemen op organisch substraat een stuk minder waren. Dat heeft ervoor gezorgd dat paprikatelers massaal zijn gaan kijken naar alternatieven."

Opnieuw leren telen
Overstappen is echter geen beslissing die je zomaar neemt. Dennis: "Alles wat je als teler hebt geleerd over telen op steenwol, geldt niet altijd meer als je overstapt op een organisch substraat. De manier waarop de mat water vasthoudt, hoe de doorstroming is, hoe de plant hierop reageert: het merendeel van de handvatten die je had, zijn anders. Dat betekent dat de irrigatiestrategie opnieuw onder de loep moet."

Een factor die het bepalen van die strategie bemoeilijkt, is dat het zichtbare deel van de paprikaplant lang niet altijd iets zegt over de conditie van het wortelgestel en de effectiviteit van de plant. "Over het algemeen groeien planten makkelijker op organische substraten. Maar dat een plant goed groeit, is geen garantie dat die ook optimaal produceert. Om de maximale productie te halen, moet je af en toe de grens opzoeken van wat de plant aankan. Zonder goede monitoring met sensoren en dashboard is dat erg arbeidsintensief en risicovol. Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in wat er onder de oppervlakte gebeurt."

Verschil in substraat is groot
Sensoren zijn essentieel om de conditie van het wortelgestel en de plant in kaart te brengen, benadrukt Dennis. "Sensoren vertellen precies hoeveel water het substraat vasthoudt en hoeveel de planten opnemen. Dat kan namelijk flink verschillen per type substraat. Een goed voorbeeld is Lensli: dit substraat gedraagt zich qua watergehaltes vergelijkbaar met steenwol, maar laat moeilijker water los. Als je op dezelfde manier water geeft, kan de plant stress krijgen, wat een negatieve invloed op de productie heeft."

Een ander goed voorbeeld volgens hem is kokos. "Vooral in grove kokos draint je watergift veel makkelijker weg. Je moet dus meer kortere beurtjes sneller achter elkaar geven om je watergehalte op peil te houden. Wanneer je in dit geval irrigeert op basis van je oude drain- of radiatiehandvatten, geef je al snel te weinig water en boet je plant in op kracht en ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat je inzicht krijgt in de wateropname, zodat je daarmee kunt inspelen de werkelijke behoefte van de plant. Hiermee voorkom je, bijvoorbeeld, dat je plant 's ochtends te droog komt te staan, of dat je juist te nat de nacht in gaat na een onverwacht donkere dag."

Om de maximale productie te halen, is het bovendien van belang dat de data die sensoren bieden betrouwbaar is. Zeker als je overstapt naar een substraat waar je nog geen ervaring mee hebt. De sensoren die werken in steenwol, werken lang niet altijd in organische substraten. "Om zeker te weten dat je data klopt, heb je sensoren nodig die werken in de nieuwe matten. Growficient heeft een sensortechnologie ontwikkeld die werkt in alle soorten substraat. Uit diverse onderzoeken blijkt dat onze data net zo betrouwbaar is in steenwol als in organische matten."

Maximaal inzicht
Met het inzicht dat de sensoren bieden, helpt Growficient om de risico's van de overstap naar een nieuw substraat te beperken. Dennis: "Op ons Growboard heb je direct overzicht over hoe de planten erbij staan, inclusief gegevens over het watergehalte en interingspercentage (zowel overdag als in de nacht). Je kunt ook instellen dat je een melding krijgt als een waarde boven of onder een vooraf ingestelde grens komt. Zo hoef je hier zelf niet mee bezig te zijn. Klanten die onze sensoren gebruiken, ervaren dit als een extra verzekering om fouten te voorkomen."

Met alleen goed inzicht is een teler er echter nog niet. De teler moet ook weten hoe je de cijfers interpreteert én hoe je er vervolgens op kunt sturen. Daarvoor kunnen telers terecht bij de Grower Succes Managers van Growficient. Dennis sluit af: "Onze Grower Succes Managers hebben meerdere telers begeleid bij de overstap op een nieuw substraat. Ook zijn ze regelmatig betrokken bij onderzoeken naar nieuwe substraten voor diverse gewassen. Die kennis delen ze graag. Zo helpen we telers om snel een nieuwe irrigatiestrategie te bepalen die past bij het substraat en risico's beperkt."

Voor meer informatie:
Growficient
[email protected]
www.growficient.com

Publicatiedatum: