Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Elektriciteitsprijs eerste helft oktober hoogst van heel het jaar

Vannacht lag de elektriciteitsprijs opnieuw dichtbij 0. Overdag liggen de uurprijzen wel hoger, waardoor de EPEX-dagprijs alsnog uitkomt op ruim 83 euro per megawattuur. De eerste helft van oktober liet tot nu toe de gemiddeld hoogste prijzen zien van heel 2024. Gemiddeld 80 €/MWh, terwijl het 2024 jaargemiddelde halverwege oktober op 69 €/MWh stond.

Voor de gasprijs geldt dat de TTF-contractprijzen voor komende winter nog rond de 40 euro per megawattuur schommelen.

Op de onbalansmarkt tellen we woensdag een vijftal pieken tot 1850 euro per megawattuur (om 00.00 uur, tussen 10-11 uur en om 16 uur). De markt is hier in afwachting van de lancering van PICASSO. Dat zou dan toch echt vandaag moeten gebeuren, nadat de verwachting eerst was dat dit op 15 oktober zou plaatsvinden. Het gaat om het Platform for the International Coordination of Automated Frequency Restoration and Stable System Operation, oftewel automatisch sturen van de onbalansmarkt.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 16 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Energieleverancier Vattenfall staat in een nieuwe marktupdate stil bij de koppeling van de markt voor CO2-emissierechten en de gasmarkt. "De laatste tijd laten die twee markten een sterke koppeling zien. Die koppeling wordt veroorzaakt door het switchgedrag van gas naar kolen voor de opwek van elektriciteit op momenten dat de prijs van gas stijgt.

De prijs voor CO2-emissierechten wordt, zoals voor alle markten, bepaald door vraag en aanbod. De vraag naar de rechten wordt onder andere beïnvloed door de verhouding tussen elektriciteit opgewekt met kolen of gas, het aanbod energie uit hernieuwbare bronnen (waardoor centrales op fossiele brandstoffen meer of minder moeten opwekken), economische verwachtingen en speculatie: marktpartijen die rechten in- en verkopen zonder dat ze deze zelf gebruiken.

Het aanbod van emissierechten wordt bepaald door marktpartijen die de rechten doorverkopen, maar vooral door de Europese Commissie die als enige de rechten uitgeeft. Dit loopt via een vooraf vastgesteld schema, al worden daar geregeld wijzigingen in aangebracht." CO2-emissierechten stegen afgelopen week in prijs, met in het kielzog de gasprijs. De daling van de gasprijs woensdag relateert men bij Vattenfall dan weer aan een daling van de prijs van CO2-emissierechten.

Steeds meer mensen met zonnepanelen betalen hun energieleveranciers voor het terugleveren van stroom aan het net. De VVD en de SP in de Tweede Kamer willen een verbod op deze terugleveringskosten als over twee jaar de aantrekkelijke salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnt, meldt de NOS vanuit politiek Den Haag.

Begin dit jaar stemde de Eerste Kamer een wet van het vorige kabinet weg, die de salderingsregeling langzaam zou afbouwen. Het huidige kabinet bouwt de regeling in één klap af in 2027. Hierdoor is de vraag naar zonnepanelen weggevallen, en dat vinden meerdere partijen geen goed idee gelet op de energietransitie.