Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De tuinders van Nootdorp: Van 21 ramen platglas naar 100 kassen

Rond 1900 was Nootdorp een echte plattelandsgemeente met voornamelijk veeteelt. Groen gras tot aan de horizon. In die tijd zijn de eerste tuinders in Nootdorp geteld. In 1903 waren dat er twee: Leendert Struijk en Frans Veldhoven.

Struijk bezat 2.000 ramen platglas en Veldhoven 21. De eerste kassen verschenen in de jaren twintig en in die tijd nam het aantal tuinders snel toe. In 1930 waren het er meer dan 40. In de gouden jaren, de jaren 60, zijn er bijna 100 geteld. Door schaalvergroting en door woningbouw nam het aantal tuinders in de jaren 90 van de vorige eeuw weer snel af. Inmiddels zijn het er ongeveer 20.

Slechte en goede tijden wisselden elkaar af. Het tuindersleven was en is dynamisch. Talrijk zijn de tegenslagen, maar telkens kwam de tuinbouw die te boven. Indrukwekkend zijn de continue vernieuwingen en moderniseringen die de tuinders doorvoerden. Van handwerk naar computergestuurd. De tuinders brachten werkgelegenheid en welvaart in het dorp. Niemand hoefde werkloos te zijn. Er was altijd werk. Menig scholier verdiende een leuk zakcentje bij. Het is belangrijk dat deze innovatieve sector de maatschappelijke waardering blijft krijgen die het verdient.

In het boek 'De tuinders van Nootdorp' schrijft Willem Janssen de geschiedenis van de tuinbouw in het gebied op. Het is een uitgave van de vereniging Noitdorpsche Historiën en ligt vanaf 11 november in de boekhandel.

Het boek heeft het formaat van een Bosatlas en omvat 480 pagina's met zo'n 2.000 - veelal unieke - foto's.

Boekgegevens:
Titel: De tuinders van Nootdorp
Schrijver: Willem Janssen
Uitgeverij/drukkerij: Sande Druk
ISBN:978-90-828512-3-6
Prijs: € 54,95

Publicatiedatum: