Emissiebeperking tijdens de teeltwisseling. Het is een terugkerend issue in deze tijd van het jaar, dat extra aandacht verdient. Jan van Staalduinen deelt voor Glastuinbouw Waterproof een verslag van een workshop hierover op het Water- en PlantgezondheidsEvent in Bleiswijk van afgelopen maand.
Uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn emissienormen voortgekomen die de glastuinbouw verplichten om in 2027 nagenoeg emissievrij te zijn ten aanzien van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Telers, waterschappen en andere stakeholders, waaronder Glastuinbouw Nederland, zetten zich daar al jaren voor in.
Desondanks spoelen er tijdens de teeltwisseling nog veel ongewenste stoffen door en af naar het grond- en oppervlaktewater. "De teeltwisseling is een terugkerend issue, waarover we regelmatig contact hebben met onze achterban en de waterschappen", vertelde waterspecialist Arthur van den Berg van Glastuinbouw Nederland voor aanvang van de workshop over dit thema. Deze werd verzorgd door onderzoeker en Teamleider rootzone dynamics Jim van Ruijven van Wageningen University & Research.
Eerst reinigen, dan pas ontsmetten
Uit onderzoek komt naar voren dat er tijdens de teeltwisseling op substraatbedrijven veel handelingen plaatsvinden waarbij water vrijkomt dat nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen bevat. Uit metingen van waterschappen blijkt keer op keer dat er juist in deze periode (oktober/november) veelvuldig sprake is van normoverschrijdingen.
Het ging vervolgens over eerst reinigen en dan pas ontsmetten, over vloeren en condensgoten en over de ervaringen van loonspuiter Gert-Jan van Hattem. Hij betoogde dat het reinigen met minder water het lekvolume weliswaar kan beperken, maar dat dit ook ten koste kan gaan van het resultaat. "Daar zou ik niet op bezuinigen, de winst is volgens mij vooral te halen in de ontsmettingsfase. Wanneer je zorgvuldig werkt, in de juiste volgorde en met de goede biociden en apparatuur, kun je heel goed in één of twee spuitrondes ontsmetten. Afhankelijk van de teelt en het virusrisico wordt er nu soms wel vier keer op rij gespoten. Dat water komt vrijwel allemaal op de vloer terecht."
Lees het complete verslag op Glastuinbouw Waterproof