Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wisseling van de wacht bij Horti-Consult International

Aan het einde van dit jaar zwaait Jan Verbaarschot af als adviseur bij Horti-Consult International. Erik Stappers is nieuw bij het team. Hij zal een aantal klanten van Jan overnemen.

In 1978 is Jan begonnen als adviseur. Hij stopt dus na 46 jaar met advies geven. Jan is gestart in een tijd dat het nog niet gebruikelijk was voor telers om een zelfstandige teeltadviseur in te schakelen. Zijn eerste klanten waren de Van Rompaeys in de Noorderkempen. Zij teelden tomaten, toen uiteraard nog in de grond.

Natuurlijk is er veel veranderd. Zo zijn de teeltbedrijven veel groter geworden, de techniek in de kassen is geavanceerder, energiemanagement is bijna net zo belangrijk als teeltmanagement en de komst van de smartphone heeft ervoor gezorgd dat het makkelijker is om allerlei gegevens snel uit te wisselen. Zo is een foto van een verdachte plant snel gemaakt en kan dan samen beoordeeld worden.

"Tijdens een bedrijfsbezoek is de teeltverantwoordelijke vaak niet meer de ondernemer zelf maar een medewerker en loop ik tijdens een bezoek met meerdere personen het rondje door de kas. Geen probleem, maar het overleg met de eindverantwoordelijke, de teler zelf, is toch net wat prettiger omdat je dan sneller kan schakelen," aldus Jan.

"De teeltadvisering van tegenwoordig is een op maat gemaakt advies wat rekening houdt met de complexiteit van de bedrijven. Vroeger deed iedereen hetzelfde. Men plantte de tomaten en komkommers rond dezelfde data en was er dus ook meer eenheid in het telen. Dan kon ik elke week één teeltadvies schrijven voor alle tuinders."

Jan heeft vertrouwen dat de tuinbouw ook in de toekomst nog in Nederland blijft bestaan. Hij gaat in ieder geval volgend jaar genieten van zijn eigen bloemen- en groentetuin en kleinkinderen.

Een nieuw gezicht
Vanaf 1 oktober 2024 maakt Erik Stappers ook deel uit van het team teeltadviseurs van Horti-Consult International. Erik is de afgelopen 8 jaar werkzaam geweest bij Signify als teeltspecialist binnen de groenteteelten. In deze functie heeft hij in binnen- en buitenland veel ervaring opgedaan met veel verschillende teeltsituaties.

Dit, samen met de ervaring die hij eerder opdeed toen hij werkzaam was op een teeltbedrijf, hebben een brede basis gecreëerd om als adviseur Horti-Consult te gaan versterken. Hij zal met name advies geven in de gewassen komkommer en tomaat. Het voornaamste werkgebied is de Benelux, maar hij zal ook bedrijven elders in Europa gaan adviseren.

Uitdagingen de komende jaren
"Mijn doel is om telers te helpen hun teelt te optimaliseren in een continue veranderende situatie. Optimaliseren van productie en kwaliteit zijn uiteraard van belang, maar ook efficiëntie, en economisch rendement van de te volgen teeltwijze is iets waar je continu scherp op moet blijven. Door op een planmatige, praktische manier de teelt te analyseren kunnen we de te nemen beslissingen onderbouwen en verantwoorden. Mensen typeren mij regelmatig als perfectionist, een eigenschap die met zich meebrengt dat ik niet snel tevreden ben, maar ook continue streef naar verbetering."

Omgaan met energie en arbeid in de teelt zijn de grote uitdagingen voor de komende jaren waar Erik mee aan de slag wil. Zo zal ieder bedrijf moeten leren om flexibel en met minder energie te telen. Maar ook staan de beschikbaarheid en kosten van arbeid onder druk. Robotisering zal op termijn een deel van deze uitdaging op kunnen lossen, maar de manier waarop we met arbeid omgaan zal ongetwijfeld grote invloed hebben op de teelt-technische keuzes die gemaakt worden.


De zeven adviseurs bij de viering van 25 jaar Horti-Consult International: Jan Verbaarschot, Jan Banken, Gilbert Heijens, Marco van Noord, Ton van Kessel, Pieter Schoenmakers en Wilbert van Oers

Vervanging van Jan
Bij sommige bedrijven heeft Jan zijn hele werkzame leven als teeltadviseur gewerkt, soms bijna 50 jaar. Erik zal de samenwerking namens Horti-Consult voortzetten bij een aantal van deze bedrijven. Maar Erik hoopt ook voor telers uit zijn eigen netwerk aan de slag gaan, waardoor hopelijk een mooie mix van verschillende teeltbedrijven ontstaat waar hij advies mag geven. "Ik heb er in ieder geval veel zin en kijk nieuwsgierig uit naar de komende jaren."

Voor meer informatie:
Horti-Consult International

www.horti-consult.nl

Publicatiedatum: