Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In genbewerking loopt de EU achter op andere westerse landen"

Op de voorbije Fruit Attraction vulden meer dan 350 wetenschappers en tuinbouwexperts de aula op het Biotech Forum georganiseerd door Biovegen, een Spaans platform dat biotechnologie in de tuinbouw promoot.

Een van de belangrijkste onderwerpen was het voorstel voor een verordening van de Europese Commissie, dat op 7 februari door het Parlement werd goedgekeurd, over nieuwe genoomtechnieken (NGT) en de ontwikkelingen die met deze methoden in de plantenveredeling worden bereikt. Diego Orzáez, werkzaam bij de onderzoeksinstellingen CSIC en IBMCP, benadrukte hoe deze technieken zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld om "sneller, efficiënter en preciezer" te worden.

In deze race om genbewerking loopt de EU – die het debat over de regelgeving hiervoor nog niet heeft afgerond – achter op de rest van de westerse mogendheden.



De onderzoeker legde uit hoe vanuit CRISPR-Cas 9 gerichte mutagenese (dit is het "bewerken" van delen van een molecuul zonder vreemd materiaal in te voegen) vooruitgang is geboekt naar analoge technieken maar met extra functionaliteiten die op hun beurt gecombineerd kunnen worden.

Leire Escajedo, professor aan de Universiteit van Baskenland, besprak de Europese wetgeving over plantenveredeling. Ze herinnerde er aan dat de huidige wetgeving gebaseerd is op genetica uit de jaren 1990 en dat het Hof van Justitie van de EU in 2018 oordeelde dat een herziening en aanpassing aan de NGT's nodig waren, waarop de beperkingen die gelden voor GGO's nog steeds van toepassing zijn.

Ze analyseerde ook de tekst die de Europese Commissie naar aanleiding van deze uitspraak voorstelde en die, met enkele amendementen, in februari door het Europees Parlement werd gesteund. Escajedo beschouwde het als een "stap voorwaarts" dat het voorstel een "gedifferentieerde wettelijke status" voor NGT's bevat. Ze verduidelijkte dat de tekst waarover vandaag gedebatteerd wordt, planten die verkregen zijn met deze technieken in tweeën deelt:

  • NGT-1, waarvan de genetische modificaties heel goed verkregen hadden kunnen worden met traditionele methoden (met opeenvolgende kruisingen en selectie, dus door veel tijd te investeren); omdat ze als gelijkwaardig beschouwd worden, zouden deze planten vrijgesteld zijn van de GGO richtlijn
  • NGT-2, waarvan de modificaties gereguleerd zouden blijven door de richtlijn, zij het met een risicobeoordeling die rekening zou houden met andere overwegingen

Een verschil zou ook het aantal genetische veranderingen in het genoom zijn: planten met maximaal 20 wijzigingen zouden in de eerste groep vallen, planten met meer veranderingen in de tweede. "Maar dit criterium is niet zo duidelijk, dus we zullen goed moeten opletten wat er in de kleine lettertjes van de uiteindelijke tekst staat", voegde ze eraan toe.

De situatie van de Europese regulering van biostimulanten is heel anders. Estefanía Hinarejos van Alga-Energy analyseerde de vooruitzichten na de inwerkingtreding van EU-verordening 2019/1009 in juli 2022. Ze verwelkomde deze verordening, die fabrikanten verplicht om hun werking te bewijzen door middel van effectiviteitstesten. De expert betreurde echter dat de verordening in al die tijd slechts vier soorten micro-organismen erkent. Ze riep ook op tot een ontwikkeling geleid door "proportionaliteit", die "realistisch" is in de eisen voor de certificering van nieuwe producten.

Voor meer informatie:
Biovegen
Tel: +34 661208696
https://biovegen.org

Publicatiedatum: