Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"CO2 betaalbaarder maken voor vertical farms en kassen"

Een Zweedse startup uit Västerås, 100 km ten westen van Stockholm, is op een missie om CO2 toegankelijker te maken voor vertical farmers en kastelers. Deze missie van Direct Carbon ging vorig jaar in versnelling toen het bedrijf geld ophaalde in een financieringsronde.

Ankur Garg, Consultant bij Direct Carbon, legt uit dat het doel van het bedrijf met zijn kleinschalige DAC-technologie (Direct Air Capture) is om telers een praktische CO2-oplossing te bieden, zodat ze kunnen overstappen op groene CO2 zonder grootschalige klimaatveranderingsinitiatieven of dure koolstofverwijderingsstrategieën.

"CO2 is van cruciaal belang geworden voor indoorteelt, maar groene CO2 van topkwaliteit blijft voor veel telers duur en moeilijk te betalen. Vooral vertical farming verbruikt veel energie. Wij willen een toegankelijker, duurzamer alternatief bieden zonder de hoge financiële lasten."


Het Direct Carbon-team

Een compact systeem
Dit jaar lanceerde het bedrijf zijn eerste product: de Wunderpumpe, een compact CO2-afvangend syteem dat is ontworpen voor teeltbedrijven tot 1.000 vierkante meter. "De Wunderpumpe is een zeer kosteneffectieve oplossing, ideaal voor vertical farms, in-store farms en container farms, en kan tot 5 kg CO2 per dag afvangen," zegt Ankur. "Het concept achter de technologie is eenvoudig: we vangen CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer op en integreren het vervolgens met de bestaande binnenluchtstroom van het teeltbedrijf. Door lucht van het teeltbedrijf aan te zuigen, deze te verrijken met de afgevangen CO2 en gelijkmatig over de ruimte te verdelen, zorgen we voor een optimale luchtkwaliteit voor de plantengroei."

Sinds de lancering in juni 2024 heeft Direct Carbon 11 systemen verkocht, die zijn ingezet in onderzoeksfaciliteiten, kassen en showcase teeltbedrijven. "We werken ook samen met bedrijven in verschillende landen, waaronder Canada, de VS en Duitsland."

Het bedrijf ontwikkelt momenteel een grotere versie van het systeem, dat ze begin 2025 willen lanceren. "Dit verbeterde systeem zal 25 keer de capaciteit van ons huidige model hebben en in staat zijn om 100-150 kg CO2 per dag af te vangen, waardoor het ideaal is voor grootschalige commerciële vertical farms of kleine kassen," zegt Ankur.

Behoefte aan een betaalbare oplossing
Hij legt uit dat voor kleine vertical farms de aankoop van gecomprimeerde CO2 in grote tanks de primaire optie is voor CO2-voorziening. De prijzen variëren echter sterk, afhankelijk van de locatie en de gebruiksfrequentie. "Hoewel Nederland nog steeds profiteert van relatief goedkope CO2, zal dit waarschijnlijk niet lang blijven duren. In Zuid-Europese landen rijzen de prijzen van gecomprimeerd CO2 de pan uit. Sommige telers zijn bereid om tot €25 per kilogram te betalen om de gewasopbrengst te verhogen", zegt hij. "Hoewel sommige telers om duurzaamheidsredenen voor deze oplossing kiezen, worden de meeste gemotiveerd door de economische voordelen, vooral omdat gecomprimeerde CO2 steeds duurder en moeilijker verkrijgbaar wordt."
De Wunderpumpe

Geen investering vooraf nodig
Omdat het bedrijf zijn technologie voor zoveel mogelijk telers toegankelijk wil maken, biedt het een abonnementsmodel zonder investering vooraf. "Hierdoor kunnen telers onze technologie gebruiken voor een bedrag van €499 per maand, zonder investering vooraf en zonder leaseperiode. Als een teler het systeem maar een paar maanden nodig heeft, kan hij het zonder problemen teruggeven. Deze flexibiliteit heeft veel interesse gewekt bij telers, omdat ze onze technologie kunnen testen door middel van pilotprogramma's, het op hun teeltbedrijven kunnen gebruiken en later kunnen beslissen of ze het abonnement verlengen of het systeem upgraden op basis van hun behoeften. Deze aanpak neemt de financiële last van de voorinvestering weg en stimuleert het experimenteren met deze technologie."

Sterke vraag
Het bedrijf merkt dat de vraag groot is en heeft zich al overboekt voor de eerste partij Wunderpumpes. "Na succesvolle pilottesten in Zweden bereiden we ons nu voor om de eerste systemen naar Italië te verzenden, met plannen om in de komende weken en maanden 10-12 machines in heel Europa in te zetten."

Deze machines zullen worden geïnstalleerd in landen als Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Denemarken. "Daarnaast zijn we van plan om 2-3 machines naar Noord-Amerika te verschepen, hoewel onze systemen op dit moment zijn geconfigureerd voor de Europese markt. We zullen aanpassingen moeten doen om aan de specifieke eisen van de Amerikaanse markt te voldoen voordat we het systeem volledig kunnen inzetten."

Voor meer informatie:
Direct Carbon
[email protected]
https://direct-carbon.com