Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
winst in winter

Datagestuurde CO2-optimalisatie bij Duitse teler

In het hart van Duitsland leidt teeltmanager Thomas Henniger een complexe strategie in zijn kassen. In de faciliteiten van Gemüsering Böhmer in Zorbau en Schkölen teelt zijn team meer dan 30 verschillende tomatenrassen, waaronder cherrytomaten, medium trostomaten, cocktailtomaten en San Marzano-tomaten. Door twee aparte kassen te gebruiken - één voor de zomerteelt en één voor de winterteelt - is jaarrond levering mogelijk. Deze strategie vereist echter speciale managementtechnieken om de teelt door de seizoenen heen te optimaliseren.

Lukas Scholz en Thomas Henniger in Zorbau

De CO2-uitdaging: kosten en strategieën
Een grote uitdaging voor moderne kassen zijn de stijgende CO2-kosten. Effectief CO2-beheer is van cruciaal belang, vooral in de winter wanneer het gebruik van LED-belichting de mogelijkheid biedt om de CO2-niveaus in de kas te beheersen met minimale ventilatieverliezen. Dit werpt een cruciale vraag op voor telers: Wanneer is de beste tijd om CO2 te doseren en hoeveel moet er worden gedoseerd?

Historisch gezien werden de doseerstrategieën in Zorbau geleid door een mix van ervaring en intuïtie. Het team is nu echter overgestapt op een datagestuurde aanpak met de implementatie van de SERA Manager, een platform waarmee CO2-strategieën kunnen worden geoptimaliseerd met behulp van nauwkeurige data-analyse.

Gegevens benutten voor optimale CO2-dosering
SERA Manager integreert gewasmodellen met een natuurkundig model dat rekening houdt met luchtuitwisseling en CO2-verlies, waardoor het team CO2-concentraties kan identificeren die de winstgevendheid maximaliseren. Ondersteund door een weersvoorspelling van twee weken is elk model nauwkeurig afgestemd op de specifieke omstandigheden van de kassen van Zorbau. Deze realistische simulatie laat zien hoe nauwkeurige CO2-dosering zowel de plantengroei als de winstgevendheid kan verbeteren.

Winst in winter
Recente analyse van historische gegevens heeft strategische verbetermogelijkheden van voorgaande seizoenen aan het licht gebracht. Dr. Lukas Scholz, General Manager bij Gemüsering Böhmer, legt uit: "In plaats van de CO2-inbreng te verminderen om kosten te besparen, bewees de analyse van SERA ons hoe we effectiever en strategischer CO2 konden inbrengen." In november, februari en maart - maanden met voldoende natuurlijke belichting en minimale ontluchtingsvereisten - werd aanzienlijke winst geboekt.

Lilli Schütz en Florin Munteanu in Zorbau

Vooruitgang bijhouden met kritieke prestatie-indicatoren (KPI's)
Kritieke prestatie-indicatoren (KPI's), zoals CO2-gebruiksefficiëntie en nettowinstverbeteringen, zijn essentieel voor het volgen van de effectiviteit van CO2-strategieën. Deze KPI's geven een duidelijk inzicht in de winst die wordt behaald door geoptimaliseerde dosering. Week na week past teeltmanager Thomas Henniger zijn aanpak aan op basis van de aanbevelingen van SERA en ziet verbeteringen in de prestatiecijfers.

Belangrijk is dat de beslissingen bij de teler blijven. In tegenstelling tot volledig geautomatiseerde systemen biedt het SERA-model operationele suggesties terwijl de teler de controle behoudt. Deze balans tussen automatisering en menselijke tussenkomst zorgt voor een effectief beheer van onverwachte gebeurtenissen.

Winst en toekomstperspectief
Nu de glastuinbouwsector worstelt met stijgende CO2-kosten en veranderende markteisen, betekenen datagestuurde oplossingen zoals SERA Manager een grote sprong voorwaarts in het beheer van kassen. De impact van SERA's CO2-model is merkbaar, met een geoptimaliseerde CO2-dosering die de teelt met wel 12% verhoogt en de netto-opbrengst met 10%. Dr. Scholz benadrukt: "Dankzij SERA kunnen we de teelt en winstgevendheid in onze 8 ha grote kas in Zorbau verhogen. Dat is wat echt belangrijk is voor ons."

Voor meer informatie:
SERA
Florin Munteanu
Medeoprichter & CRO
+40722674911
[email protected]
www.SERA.ag

Publicatiedatum: