Tholen - De aanvoerpieken die andere jaren in oktober weleens op de aardbeienmarkt konden ontstaan, blijven dit jaar achterwege, vertelt Sjraar Hulsman van Frankort&Koning uit Venlo. "Er is voldoende product beschikbaar op de markt om de klanten te voorzien, maar het aanbod is mooi in balans met de vraag. Nadat vorig jaar de aardbeienprijzen aan het begin van het herfstseizoen erg matig waren, hebben de telers dit jaar later geplant. Daarnaast zijn de telers in de tunnels door het koude weer eerder gestopt dan vorig jaar. Toen hadden we in september en begin oktober zomers weer en konden de telers in de tunnels zowel hier als in het Verenigd Koninkrijk, wat nu een grote exportmarkt is, langer doorgaan."
"Daarnaast zijn er best wat telers die doordragers in de kas hebben en deze teelt doortrekken tot oktober / begin november om vervolgens de teelt in het vroege voorjaar weer een vervolg te geven met Sonsation of Sonata. Er zijn goede doordragende rassen bijgekomen, zoals Karima, Arabella en Lady Emma en die vervangen deels de Elsanta-aardbei en Malling Centenary die pieken in oktober. Verder zien we dat bij gelijke plantdatum telers in Limburg eerder zijn gaan plukken dan in West-Brabant, omdat de gemiddelde etmaaltemperaturen in Limburg hoger zijn geweest tot nog toe. Tot slot gaan meer en meer telers aan de slag met rastypen die vanouds in Californië, Florida en ook Zuid-Europa worden geteeld, zoals bijvoorbeeld Inspire. De producties van deze rassen zijn in de herfst +/- 25% lager dan Elsanta en produceren gelijkmatiger. Bij elkaar opgeteld verschillende redenen die ervoor zorgen dat de traditionele productiepiek en prijsval dit jaar uitblijft."
Scherpe acties nu niet aan de orde
"De prijzen liggen op een goed niveau. Andere jaren zag je in deze periode vaak scherpe acties ingepland worden, maar dat is nu niet echt aan de orde, al kan het goed dat er de komende twee weken wat grotere volumes beschikbaar komen. Dagprijzen liggen vandaag de dag rond de 5-6 euro per kilo, kaal product. In Nederland liggen de verpakte kasaardbeien in de actie in het schap voor 7,50 euro per kilo, in het Verenigd Koninkrijk omgerekend voor 13,50 euro", aldus Sjraar. "De kwaliteit en brix van de aardbeien is over het algemeen goed, al hebben we wel licht nodig overdag om de brixwaardes op niveau te houden. Wanneer dat wegvalt en de nachttemperaturen blijven hoog, dan zouden we kwalitatief wat meer in de knoei kunnen komen."
"Ook voor de Peruaanse blauwe bessen zien we hoge prijzen, al vertonen deze wel langzamerhand een dalende lijn. Prijzen voor de 125 gram verpakking liggen rond de 12 euro per kilo, voor de grotere verpakkingen omgerekend 10 euro per kilo. In Duitsland liggen de blauwe bessen bij de scherpste actie deze week voor 1,79 euro per 125 gram in het schap. Ook zijn er bessen op de markt vanuit Argentinië, Zuid-Afrika en Zimbabwe, maar persoonlijk ben ik erg content met de kwaliteit en volumes vanuit Peru", vervolgt Sjraar. Voor de rode bessen is de situatie volgens de Development Manager minder spannend. "Die prijs ligt al een tijd rond de 24 euro voor anderhalve kilo en die afzet loopt vrolijk door!"
Voor meer informatie:
Sjraar Hulsman
Frankort & Koning
Tel: + 31 (0)77 3897 328
[email protected]
www.frankort.nl