Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Toch nog geen PICASSO

De TTF-gasprijs voor komende winter blijft voorlopig rond de 40 euro per megawattuur hangen. Met meer wind zakte vannacht en zakt vanmiddag de elektriciteitsprijs richting 0. Ook laat de zon zich af en toe zien na enkele donkere dagen. De gemiddelde EPEX-dagprijs komt uit op ruim 38 euro per megawattuur. En de onbalansmarkt? Daar ging het over PICASSO (zie update dinsdag) en de gevolgen daarvan.

Een eerste blik op de onbalansdata van TenneT lijkt op minder hoge pieken en dalen te wijzen, al liep de prijs gisteren tussen 17.30 en 19.00 vanwege een tekort toch nog wel 3 keer op tot 1210 euro per kwartier. Later bleek dat PICASSO toch niet live is gegaan. De start is door netbeheerder TenneT uitgesteld tot 17 oktober. Daarop wijst ook Jean-Paul Harreman van EnAppSys op LinkedIn. Hij volgt samen met andere energieanalisten nauwgezet wat de introductie op de Nederlandse onbalansmarkt met de prijzen gaat doen.

TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 15 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De EPEX dagprijzen laten de eerste 15 dagen van oktober het hoogste gemiddelde zien van dit jaar met een gemiddelde prijs van net boven 80 €/MWh. Het 2024 jaargemiddelde staat momenteel op 69 €/MWh. Mogelijk kan de aankomende warmere periode en verwachte toename van hernieuwbare energie de prijs in de tweede helft van oktober nog drukken, stipt energieleverancier Engie aan in een e-mailupdate.

In die update wijst men ook op d langetermijntrend in de gasmarkt, die nog altijd stijgend is met marktprijzen die bewegen boven het éénjaarsgemiddelde. Naast de aankomende winter speelt ook geopolitiek een rol waarbij het nog altijd de vraag is of er na 1 januari nog gas vanuit Russisch grondgebied via Oekraïne naar Europa vloeit.

De vraag naar ruwe olie gaat een langdurige scherpe daling tegemoet. Dat voorspelt het IEA. Reden voor brandstofdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers om bij BNR ook te voorspellen dat de benzineprijs aan de pomp in de loop van dit jaar mogelijk met 15 cent omlaag gaat.