Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere CO2-heffing glastuinbouw komt niet gratis

Het kabinet overweegt om de glastuinbouw in 2025 een lagere CO2-heffing op te leggen. Het gaat om een aanpassing van de vorig jaar aangenomen belastingwet. Het oorspronkelijke tarief in 2030 van 17,70 euro/ton CO2 blijft wel staan. Met de aanpassing denkt het kabinet alsnog het emissiedoel van 4,3 megaton CO2-emissie van de glastuinbouw te halen.

Vooral de hogere tarieven in de laatste jaren richting 2030 tikken aan. Wel betekent starten met een lagere tarief dat er minder geld in het Haagse laatje komt. Dat compenseert men met een verlaging van het budget van de EIA-subsidie met 10 miljoen (op een totaal budget van 431 miljoen in 2025).

Tenminste, als de Tweede Kamer akkoord gaat. De afgelopen dagen is er over de wijzigingen gedebatteerd en vergaderd. Er zijn vragen gesteld over de impact van een hogere CO2-heffing op netcongestie (het kabinet verwacht geen negatief effect) en op de Belastingdienst. Kan die een nieuwe wijziging wel aan? Met het aanstellen van extra mensen wel, denkt het kabinet.

De Haagse wetgevingsmachine is na het zomerreces en Prinsjesdag weer gaan draaien. Op dit moment gaat het over de Haagse begroting. Vandaag en donderdag spreken Tweede Kamer en kabinet met elkaar verder over de plannen voor 2025. Ook gaat het over wijzigingen in de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw die vorig najaar na veel gedebatteer door de Tweede en Eerste Kamer is gestemd. De wet gaat op 1 januari 2025 in. Mogelijk dus met wijzigingen.

De door het kabinet voorgestelde heffingen per ton CO₂ liggen voor alle jaren een stuk(je) lager, zoals in onderstaande tabel is te zien.

2025 2026 2027 2028 2029 2030
oud 12,25 euro 13,43 14,43 15,52 16,61 17,70
nieuw (voorstel) 9,50 11,14 12,78 14,42 16,06 17,70

Uit onderzoek van onderzoeksbureaus Berenschot en Kalavasta blijkt dat alle afgesproken maatregelen in 2023 samen, in combinatie met de andere fiscale maatregelen (beperken inputvrij-stelling wkk's en afschaffen verlaagd energiebelastingtarief glastuinbouw) en de beschikbare subsidies, een tarief van 14,40 of 14,60 euro/ton CO₂ in 2030 nodig is om het afgesproken restemissiedoel van 4,3 Mton te borgen.

Vanuit de sector zit men niet op nog meer extra maatregelen te wachten. Vooral tegen opname van de glastuinbouw in het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten (ETS-2) en invoering van de groen gas bijmengverplichting, aangekondigd met Prinsjesdag, is er verzet. Over beide maatregelen neemt het kabinet komend voorjaar een besluit. Dan wordt ook de CO2-heffing weer tegen het licht gehouden.

Inbreng LTO
In aanloop naar de LVVN begrotingsdebatten deze week roept LTO de Tweede Kamer op om de nieuwe koers in het landbouwbeleid snel en krachtig uit te werken naar de praktijk. Veel ambities vanuit het regeerprogramma worden pas over twee jaar gefinancierd, weet LTO dat er daarom voor pleit om voor al volgend jaar met gerichte investeringen de nieuwe ambities te realiseren.

Voor de aangekondigde investering van 5 miljard euro in de land- en tuinbouw pleit LTO ervoor dit bij deze begroting al te oormerken. De helft van deze middelen moeten volgens LTO besteed worden aan innovaties en robotisering. Zodat er investeringen komen om de stikstofuitstoot te verminderen, om gewasbeschermingsmiddelen gerichter te gebruiken en om de afhankelijkheid van fysieke arbeid via robotisering te vervangen.