Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe kun je zuidelijke groene stinkwants bestrijden?

De zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) is een relatief nieuwe plaag die oorspronkelijk uit Ethiopië komt. De plaag heeft een groot aantal waardplanten, maar in de tuinbouw komt deze wants vooral voor in de paprikateelt. In eerste instantie werd de zuidelijke groene stinkwants alleen aan het einde van de zomer gesignaleerd, maar de Nezara viridula heeft zich de afgelopen jaren ook al eerder in het seizoen laten zien.

Zuidelijke groene stinkwants herkennen
De zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) is 11,5 tot 16,5 millimeter groot en daardoor goed waar te nemen met het blote oog. Een volwassen wants heeft een schildvormig lichaam dat in de zomerperiode dofgroen en in de winterperiode roodbruin van kleur is, met een vlekkenpatroon op het achterlichaam. Ze hebben zes poten, twee paar vleugels, zwarte of donkerrode ogen en een kleine kop met twee antennes. Op het moment dat ze verstoord worden, verspreiden ze een stinkende vloeistof – waaraan ze de naam stinkwants te danken hebben.

Vrouwtjes leggen zo'n 30 tot 130 eieren per keer. Dit doen ze in 'aan elkaar gelijmde', geelwitte clusters aan de onderkant van het blad. Als ze net gelegd zijn, lijken ze op kleine parels. Naarmate het moment dat de eieren uitkomen dichterbij komt, kleuren de eieren steeds meer roze. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na vier dagen tot drie weken uit en blijven de lege eieren achter op het blad. De nimfen blijven in eerste instantie bij elkaar en tasten de plant nog niet aan. Ze doorlopen vervolgens verschillende stadia, waarbij elk stadium een ander uiterlijk heeft. In het vijfde stadium beginnen de wantsen zich over de plant te verspreiden en de plant aan te vreten.

Klik hier om de herkenningskaart te downloaden

Schadebeeld
Met zijn zuigende monddelen dringt de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) in het plantweefsel, het liefst bij jonge plantdelen, groeiende scheuten en vruchten. Hierbij neemt hij plantensap op, maar injecteert hij ook giftig speeksel, wat terecht komt in de sapstroom. Het speeksel vernietigt het weefsel. Bij paprika zie je op de vruchten necrotisch weefsel ontstaan.

De wonden die de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) veroorzaakt, vormen een bijkomend probleem. Via deze wonden kunnen schimmels en bacteriën namelijk eenvoudig de plant binnendringen, waardoor de plant sneller geïnfecteerd kan raken.


​​​​Schade op de vruchten

Zuidelijke groene stinkwants voorkomen
Om te voorkomen dat de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) de kas binnendringt, kun je gebruik maken van insectengaas. Omdat de plaag heel polyfaag is, is het ook het raadzaam om eventuele waardplanten in en om de kas te verwijderen. Zo voorkom je dat er haarden rondom de kas ontstaan.

Zuidelijke groene stinkwants signaleren
Om de plaag onder controle te houden is het zeer belangrijk goed te scouten. Door middel van de scoutapp MyScout kun je deze waarnemingen ook inzichtelijk maken voor de medewerkers en de adviseur IPM.

Zuidelijke groene stinkwants bestrijden
Het bestrijden van de zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) is momenteel nog erg lastig en er is dan ook nog geen geïntegreerde oplossing beschikbaar.

Belangrijk is Nezara in de eerste haarden direct te bestrijden en uit te roeien. Doe dit door de planten rondom de waarneming intensief te doorzoeken en daar eieren, nimfen en volwassenen dood te drukken. Herhaal dit dagelijks gedurende meerdere dagen totdat je geen Nezara meer waarneemt.

Aanvullende chemische bestrijding kan met meerdere middelen. Deze zijn echter vaak schadelijk voor de biologische bestrijders. Overleg daarom steeds met je adviseur voordat je de middelen gaat inzetten. De meest effectieve middelen zijn Vertimec, Closer, Sivanto Prime en Gazelle. Op het einde van de teelt en tijdens de teeltwisseling is Decis het meest effectieve middel. Door dit toe te passen voorkom je dat Nezara zich in de lege kas kan verschuilen.

Raadpleeg voor een overzicht van toegelaten middelen in jouw teelt de Adviesgenerator.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
[email protected]
www.royalbrinkman.nl

Publicatiedatum: