Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Canadese telers krijgen lokale ondersteuning

Grote omschakeling naar kokossubstraat in paprikateelt

Tholen - Vanwege wortelproblemen zijn paprikatelers in Canada nog eens kritisch naar hun substraat gaan kijken. Menigeen schakelt over naar telen op kokos. Of dat de oplossing is, dat blijft zonder volledige duidelijkheid over de oorzaken van wortelproblemen gissen, maar dat je op kokos goed paprika's kunt telen, dat is zeker. Bij Houweling Americas maken ze zich op voor topdrukte.

Inmiddels werken beide bedrijven officieel ruim vijf jaar samen. Dutch Plantin was al actief op de Noord-Amerikaanse markt, maar het bedrijf zocht goede lokale vertegenwoordiging. Houweling Americas zocht op hun beurt dan weer 'premium partners' met premium producten om lokale telers mee te bedienen.

Lokaal netwerk
"We willen telers alleen het beste aanbieden", stelt Mike McClean als we hem in de stand van Houweling Americas op de Canadian Greenhouse Conference spreken. "We zijn met Dutch Plantin begonnen en bieden inmiddels een steeds completer pakket met producten aan, waaronder bijvoorbeeld ook producten voor waterbehandeling, biostimulanten en hygiƫneproducten. Leveranciers melden zich doorgaans zelf bij ons met de vraag of wij ze lokaal willen vertegenwoordigen."

Canada is een groot land, en dus werkt Houweling er voor de diverse tuinbouwregio's ook weer met lokale mensen. Het hoofdkantoor staat in Nederland. Van daaruit is men bezig om te schakelen van exportbedrijf naar een internationaal opererend bedrijf, met lokale vestigingen. In zowel Ontario als British Columbia heeft Houweling zulke vestigingen, van waaruit men de hele Noord-Amerikaanse markt wil bedienen.

Dirk Schouten is de man voor een deel van Ontario, British Columbia en ook Noord-Amerikaanse telers kunnen op zijn ondersteuning rekenen. Alexander Beechey houdt zich bezig met het westelijke deel van Canada.

Sinds enkele maanden is Jan Chechalk ook aan het team toegevoegd. Jan was vroeger zelf teler. Hij heeft ervaring in paprika, maar ook in komkommer, tomaat en cannabis. Jan gaat zich volledig op de grote markt in Ontario richten. Tevens de markt waar Houweling Americas en Dutch Plantin momenteel veel paprikatelers naar kokossubstraat ziet overschakelen.


Dirk Schouten, de nieuwe man Jan Chechalk en Mike McLean in het wit van Houweling Americas met Wim Roosen van Dutch Plantin op de Canadian Greenhouse Conference

Overstap naar premium kokossubstraat
"Voor de nieuwe planting in december en januari stappen telers over van steenwol naar kokos", geeft Mike aan. "Ook stappen telers over van kokos van een minder goede kwaliteit naar kokos van premium kwaliteit, van Dutch Plantin."

Jan vult aan dat telers die al wel op kokos van andere leveranciers hebben geteeld, problemen hebben ervaren met verslechtering van de kwaliteit van de maat gedurende het seizoen. Niet alle kokossubstraten zijn hetzelfde. "Kokos van minder goede kwaliteit heeft de neiging tijdens de teelt uit elkaar te vallen. De mat verliest hierdoor zijn vorm. Ook kan waterophoping ontstaan, wat weer tot meer ziektedruk kan leiden."

Jan helpt telers met het vinden van de juiste samenstelling van het kokossubstraat en de juiste maat van de mat. Vanwege de forse vraag naar kokossubstraat was het een uitdaging om voldoende kokossubstraat op tijd in Canada te krijgen. Wim Roosen van Dutch Plantin: "Al vroeg in het jaar zijn we daarom begonnen om de vraag te inventariseren." Mike: "We vragen commitment van de teler. De teler vertrouwt ons dat wij dat wat zij vragen hier op tijd hebben. En dat is ook gelukt. De kokos komt rechtstreeks vanuit India naar Canada."

Groei buiten Canada
Buiten Canada ziet Wim, die met Dutch Plantin dit jaar het 30-jarig jubileum viert, eveneens een stijgende vraag naar kokossubstraat. "Ook Nederlandse paprikatelers zijn de afgelopen jaren vanwege wortelproblemen op kokos gaan telen. En met succes."

De gestegen vraag heeft het jubilerende bedrijf opgevangen door te groeien van een eerste fabriek in India in 1994 naar 15 productielocaties met 1.500 medewerkers verspreid over 4 landen. Daarnaast heeft het bedrijf een eigen fabriek waar we men met eigen machines bouwt.

Voor meer informatie:
Mike McLean
Houweling Americas
[email protected]
www.houwelingamericas.com


Wim Roosen
Dutch Plantin

[email protected]
www.dutchplantin.com