Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: PICASSO op de onbalansmarkt

Nederland neemt vanaf vandaag deel aan PICASSO, het Platform for the International Coordination of Automated Frequency Restoration and Stable System Operation, oftewel automatisch sturen van de onbalansmarkt. Meer hierover in de deze nieuwe energie-update.

De gasprijs voor komende winter ligt nog altijd nipt boven de 40 euro per megawattuur. De duurste uren qua elektriciteit zijn achter de rug. Vanochtend tussen 7 en 9 uur was dat het geval, met maximaal ruim 175 euro per megawattuur. De gemiddelde dagprijs komt uit op ruim 93 euro. Doorgaans noteren we de duurste uren rond de klok van 19 uur.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 14 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In een energie-update vanuit energiehandelsplatform Powerhouse signaleert men 'een vrij ontspannen gasmarkt' door 'verbeterde gasnominaties naar het continent en stijgende temperaturen komende dagen. Het aanbod blijft deze week sterk en de vraag naar gas
zal dan ook wat gaan afnemen.' De situatie in het Midden-Oosten blijft de markt scherp in de gaten houden.

In de update van Brainchild Commodity Intelligence staat men stil bij onder meer het weer. Er wordt maar matig zon verwacht, maar na een windluwe maandag wel meer wind. Op basis daarvan wijst men erop dat het 'weersignaal voor spotprijzen nog steeds drukkend is'. "Nog steeds geven geopolitieke onzekerheden de doorslag naar een onzeker marktbeeld. Ook zijn alle andere fundamentele factoren nog steeds drukkend met vrij volle gasopslagen en een toenemend Noors aanbod en iets meer LNG richting Europa door het afnemen van het Aziatisch premievoordeel. Het weer geeft met hoge temperaturen en vrij veel wind en zon ook druk op de frontmaanden en via de lage warmtevraag ook op gas."

Jean-Paul Harreman van EnAppSys Energy Insights waarschuwt partijen op LinkedIn voorzichtig te zijn op passieve onbalans vanwege PICASSO. Bij deelname aan PICASSO, gaat Nederland voor aFRR-energie (dus niet capaciteit) de inzet van aFRR-capaciteit poolen met 16 andere Europese landen. Bij Dexter Energy analyseerden ze voorafgaand aan introductie alvast de mogelijke scenario's en effecten op onbalansprijzen. Bij netbeheerder TenneT verwachten ze weinig effect, zo lezen we bij Montel.

Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar voor de derde keer op rij naar beneden bijgesteld, vooral door een zwakkere oliebehoefte in China. Maar ook de overgang naar elektrisch rijden heeft impact op de olievraag, omdat die leidt tot minder brandstofverbruik, meldt BNR.

Geothermie heeft nog veel voeten in de aarde. Die conclusie trekt Casper Burgering, Senior Econoom Sustainability Research bij ABN Amro, in een column voor de Financiële Telegraaf.

"Het belangrijkste bezwaar bij geothermie is misschien wel de omvang van de projecten in vergelijking met andere hernieuwbare energieprojecten (zoals wind en zon). Het blijft een complex ingenieursvraagstuk. De zoektocht naar de juiste locatie met de juiste ondergrond en meest 'vruchtbare' bron is cruciaal. En heb je eenmaal de juiste locatie, dan moet nader onderzoek uitwijzen hoe diep de boring moet zijn en of dit haalbaar en betaalbaar is. En dit hele traject kan alleen met de juiste vergunningen: eerst één voor het zoeken naar aardwarmte, als dat succesvol is, dan heb je een startvergunning nodig. Daarna moet er instemming zijn met een uitvoerder om tot slot een vervolgvergunning te krijgen. Het zorgt al-met-al voor (te) lange doorlooptijden. Het komt erop neer dat veel geothermische projecten dus uiteindelijk veel geduld, diepe zakken en ook een politieke wil vergen. Alle drie zijn helaas schaars."

Zonne-energie op bedrijfsdaken, levert het nog iets op? Ja, zegt Jan Willem Zwang van Stragergy tegen Solar Magazine, maar niet als je puur inzet op terugleveren. Stroom is er dikwijls namelijk meer dan genoeg, en dus wordt teruggeleverde stroom niet meer dik betaald of wordt terugleveren zelfs bestraft.