Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benoit Demedts, Demedts - De Mey:

"De overgang naar doordragers heeft de druk wat van de markt gehaald"

Tholen - Na een korte periode waarin de producties van aardbeien even lichtelijk stilvielen, is het aanbod momenteel weer aan het toenemen. "Toch ervaren wij over het algemeen bijna geen pieken meer", vertelt Benoit Demedts van kwekerij Demedts - De Mey. "De overgang van velen naar doordragers heeft de druk wat van de markt gehaald en ik verwacht dat we geen grote prijsschommelingen meer zullen zien."

"Wij hebben de doordragers, grotendeels Karima en deels Furore, op verschillende afdelingen opgeplant, op verschillende tijdstippen met verschillende planttypes", vervolgt hij. "Daardoor zie je dat sommige afdelingen op zijn einde lopen en andere nog volop in productie zijn. Op deze manier kunnen we bij de verschillende golven minder verschil in aanbod realiseren, waardoor het allemaal wat stabieler blijft. Toch zijn we allemaal nog aan het zoeken naar hoe we het beste kunnen handelen met doordragers en welke planttypes je moet hebben."

"In andere jaren zaten we nu ongeveer met de najaarspieken van aardbeien onder kap of plastic, maar deze zijn veelal vervangen door doordragers. Wij zelf zijn nu wel daarnaast gestart met onze late afdelingen onder glas. Daar hebben we nu de eerste pluk van de Elsanta en omdat ze dit jaar de warmte hebben gehad die ze nodig hadden, ziet de productie er goed uit met een goede spreiding. Het is afwachten wat de prijsvorming zal geven, want ik ben niet de enige die laat geplant heeft, verwacht ik."

Pieken afzwakken
Toch voorziet de teler dus geen grote schommelingen meer in de komende maanden. "Zoals gezegd, denk ik dat de druk wat van de markt is door de doordragers, dus overaanbod zullen we niet krijgen. Bovendien is bij ons de vraag nog goed. Als we kijken naar de hoevewinkel, dan zien we dat de klanten nog altijd blijven vragen naar een aardbei bij het ontbijt of dessert. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat wij onze prijzen in augustus/september niet dusdanig hoog hebben gemaakt, dat klanten bleven komen en blijven als de algemene marktprijs weer fors daalt."

"We doen dit al enkele jaren en zien dat het in deze periode ook de manier is om klanten aan je te binden. Druiven en Clementines komen weer als concurrenten in het schap en mensen opteren al snel voor iets anders. En als je ze eenmaal kwijt bent, kan je de verkoop eigenlijk bijna niet meer op gang krijgen. Hierbij hebben we ook het voordeel dat we zelf telen, waardoor we de pieken wat af kunnen zwakken in prijsvorming, waarmee we de dalen op kunnen vullen. Uiteindelijk proberen ook wij het maximale eruit te halen, maar op een andere manier en je ziet dat dit gewaardeerd wordt door klanten, maar ook voordelig is voor ons."

Mooie verkoop richting einde van het jaar
Concurrentie van Spaans product ervaart Benoit dan ook nog niet. "Ik denk dat we ons daar pas vanaf november druk over hoeven te maken, maar eigenlijk valt dat altijd wel mee. Wij kopen het zelf sowieso niet in. Als we zelf even niets hebben, kopen we bij collega-telers in en we weten ook dat onze klanten de smaakvollere Belgische aardbeien waarderen. Ook als het iets duurder is. Voor nu is er zeker nog genoeg ruimte op de markt."

Hij spreekt dan ook van een goed seizoen. "Ik denk dat het boven verwachting is geweest. We hebben een dipje in de zomer gehad, maar dat was van korte duur. Erna stijgen de prijzen altijd wat in september, maar nu gingen ze echt door het dak. We hadden met de doordragers dan misschien iets minder productie dan andere jaren, maar als je het financiƫle plaatje bekijkt, kunnen we niet klagen. Het is een leuk jaar geweest om te telen, waarbij we niet hoefden te vechten tegen de natuur. Het was ook wel even nodig om weer een buffer op te bouwen. Nu is het afwachten wat de komende weken doen. Wordt het nog warmer, dan gaat het allemaal weer wat rapper, maar dat verwacht ik niet. Ik denk dat we stabiel richting het einde van het jaar kunnen werken."

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, Belgiƫ
Tel.: +32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be