Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het einddoel is dat de robot het minder aantrekkelijke werk overneemt"

In 2050 maakt de inzet van robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie in Nederlandse kassen handmatige arbeid vrijwel overbodig, aldus de toekomstvisie Arbeid van Glastuinbouw Nederland. Deze stip op de horizon is volgens voorzitter Adri Bom-Lemstra alleen bereikbaar als over arbeidsmigratie genuanceerder gediscussieerd gaat worden. "Internationale werknemers zijn vooralsnog voor de sector van levensbelang", zegt ze in gesprek met Hortipoint. Ze hoopt dat de sector de tijd wordt gegund om de transitie naar robotisering te overbruggen met internationale medewerkers.

Het einddoel in de toekomstvisie Arbeid is dat de robot het minder aantrekkelijke werk overneemt. "Mensen kunnen zich richten op slimmer werk met toegevoegde waarde. Zo ontstaan er nieuwe banen in het secundaire proces, zoals het programmeren, aansturen en trainen van robots. Aan toekomstige (theoretisch opgeleide) medewerkers uit binnen- en buitenland worden andere opleidingseisen gesteld. Ze dienen over meer specialistische vaardigheden te beschikken. Deze banen bieden goede vooruitzichten en ontwikkelingsmogelijkheden. Deze technologische ontwikkeling zal ook de concurrentiekracht van land- en tuinbouwbedrijven versterken en bijdragen aan de continuïteit."

Lees verder op: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: