De aardbeisector staat voor de uitdaging om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Daarnaast zal het gebruik van hernieuwbare substraten moeten toenemen en is er interesse in het gebruik van organische meststoffen. Het combineren van deze uitdagingen biedt kansen. Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw onderzoekt hoe de opkweek en teelt van aardbeien weerbaarder en duurzamer kan worden gemaakt. Onderzoeker Tommaso Barbagli: "We werken aan een schone toekomst voor de aardbeienteelt."
In dit project onderzoekt WUR welke combinatie van hernieuwbare substraat en organische meststoffen leidt tot sterke planten die goed produceren, maar die ook weerbaar zijn tegen ziekten en plagen. Dit onderzoek bij WUR in Bleiswijk gaat in fasen: eerst wordt de opkweek in de kassen in Bleiswijk geoptimaliseerd, daarna de teelt. Barbagli: "Een goede producerende, weerbare plant begint bij een goede opkweek. Als problemen in de opkweek kunnen worden voorkomen, is dit beter dan in een latere fase zaken moeten verbeteren."
Duurzame teelt van aardbeien
Het onderzoek is gericht op het vinden van de ideale substraatmix om het gebruik van veen en kokos te verminderen. Er worden vijf alternatieve grondstoffen onderzocht: sapropel, schors, compost, houtvezel en acrotelm (veenmos). WUR onderzoekt welke combinatie de beste resultaten oplevert.
Als alternatief voor traditionele meststoffen onderzoekt WUR ook organische meststoffen. Om te beginnen is organische stikstof gebruikt. Omdat bij de opkweek het wortelvolume beperkt is, is de organische stikstof eerst apart gemineraliseerd tot nitraat (NO3) en vervolgens aan de planten toegediend. Veel micro-organismen die rond de wortels leven, worden gestimuleerd door toevoeging van organische stof. Ze onderzoeken of dit effect heeft op de ontwikkeling van ziekten en plagen.
Barbagli: "Met dit onderzoek werken we aan een weerbare en duurzamere teelt van aardbeien in de kas. Zo sluit het onderzoek ook aan bij andere nationale programma's, onder andere op het gebied van het verminderen van het gebruik van veen, het verminderen van chemische gewasbescherming en het bevorderen van het gebruik van organische meststoffen."
Het onderzoek naar duurzamere opkweek en teelt van aardbeien is een PPS met de volgende partners: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Stichting Aardbei Onderzoek, Koppert, Meteor Systems, Eurofins, TMRW impact, the Greenery, Sapropel, Viscon, Biobest, Biota Nutri.
Bron: WUR