Tholen - Wie in 's-Gravenzande de kas van BASF I Nunhems binnenstapt, krijgt voor de slateelt op water de ontwikkelingen van over de hele wereld te zien. Botersla is in de Benelux een grote markt, waar stilaan steeds meer sla op water wordt geteeld, in plaats van in de grond. Internationaal groeit vooral de teelt van baby leafs en ook Teen Leaf-sla hard. Jochim Reybrouck laat enkele ontwikkelingen zien.
Voor de genoemde segmenten, maar ook voor Romaine sla, triosla en rassen met een crispy bite, zitten er allemaal nieuwe introducties aan te komen. "We hebben in 2025 onder meer drie nieuwe rassen in de pijplijn voor botersla en voor crispy bijvoorbeeld zelfs een vijf à zevental rassen", geeft de Customer Marketing Specialist BNL & DACH aan.
Het veredelingsbedrijf werkt aan een assortiment met rassen voor een divers aantal klimaten. "Denk aan koude klimaten met een belichte teelt, maar ook aan warme, tropische klimaten." De uitdaging is om rassen te ontwikkelen die het onder meerdere omstandigheden goed doen. "Vooral in de markt voor crispy speelt dat", weet Jochim.
Triosla
Het grootste assortiment met verschillende soorten is in de kas in 's-Gravenzande te vinden voor triosla. De Customer Marketing Specialist schat in dat hier wel zestig verschillende varianten te vinden zijn, waarvan er momenteel vijf à zes commercieel zijn. "Het is een relatief stabiele markt qua areaal. De grootste ontwikkeling zit in de rassen. Daar blijven we continu stappen zetten op kwaliteit. De afgelopen vijf jaar is zo'n zeventig procent van het assortiment triosla daarom vernieuwd."
Telers van triosla telen graag het hele jaar door een vaste rassenmix, met zo min mogelijk raswissels. "Eén of twee rassen voor het hele jaar, dat zien telers graag." Het gaat bij deze teelt om kleur, de balans tussen de drie rassen en ook om een goede, compacte groei.
Omdat er bij triosla sprake is van drie rassen bij elkaar, komt het voor dat telers ook rassen van BASF I Nunhems combineren met rassen van andere veredelingsbedrijven. "Dat maakt het voor ons een mooie uitdaging om telers de beste combinatie van rassen te adviseren." Daarbij houden ze ook nog rekening met de belichting bij een teler. Ook dat verschilt. "70 of 90 micromol LED kan al verschil maken."
Botersla
Bij de teelt van botersla adviseren ze bij het veredelingsbedrijf om hun rassen met minimaal 70 à 80 micromol LED te telen. In dit segment komen er twee nieuwe rassen aan. Voor de belichte teelt in de herfst, de winter en het voorjaar onder meer een ras waarmee telers volgens Jochim enkele tientallen grammen aan gewicht kunnen winnen. Hij wijst daarnaast nog een ander ras aan. "Het ras rechts wint aan gewicht tegen het eind van de teelt, terwijl het ras links een meer rozeachtig hart heeft."
"Het ras rechts wint aan gewicht tegen het eind van de teelt, terwijl het ras links een meer rozetachtig hart heeft."
Vergelijken
Negentig procent van de kennis bij de introductie van een ras heeft het veredelingsbedrijf al paraat. De laatste vijf à tien procent blijkt uit de teelt in de praktijk, bij de teler. Daarom zijn externe proeven in een vroeg stadium van grote meerwaarde, weet Jochim.
De telers die in deze tijd van het jaar, de periode rond week 39, de kas bezoeken, komen nieuwe rassen kijken, maar vooral ook kijken hoe rassen het in 's-Gravenzande doen ten opzichte van bij hen zelf in de kas. "Wij telen hier deels datagedreven met hulp van onder meer LetsGrow.com en Hoogendoorn." De verneveling die we op de dinsdagmiddag in week 39 meermaals aan horen gaan, wordt autonoom gestuurd, net als de LED-belichting.
Crispy populair
In een ander gedeelte van de kas ligt de focus op baby leaf en Teen Leaf-sla. Ook zijn hier rassen voor het segment met een crispy bite te vinden. "De vraag naar dit type rassen stijgt nog altijd, en niet alleen in de Noord-Amerikaanse markt, maar ook in andere regio's." Jochim neemt de telefoon tussendoor even op. Hij staat een internationale klant te woord. Interesse in slateelt op water is sterk internationaal.
Steeds meer teelt op hoge dichtheid
Zowel in de buitenteelt als ook in de kas zet BASF I Nunhems in op rassen die op hoge dichtheid kunnen worden geteeld. Vanuit de verwerkende industrie is er veel interesse naar dit soort rassen, waarvoor in steeds meer segmenten opties voorhanden zijn. "Finstar is een bekend ras hiervoor in het crispy-segment, maar tegenwoordig hebben we ook Romaine-types, botersla en Little Gem voor teelt op hoge dichtheid. En bovendien ontwikkelen we voortdurend ook hele nieuwe bladtypes, in diverse kleuren."
Met hulp van de moderne, datagedreven technieken proberen de veredelaars ondertussen voor de teler ook zo goed mogelijk groeicurves en gewicht te voorspellen. "Op die manier proberen we de teelt zo voorspelbaar mogelijk te maken voor de teler. Een goede teler kan dan altijd nog plussen bovenop wat wij hebben berekend. Daar valt of staat een project mee."
Buitenteelt
In de buitenteelt van ijsbergsla is BASF I Nunhems al een aantal jaren rassen aan het ontwikkelen om te kijken naar een mogelijke verdere mechanisering van de oogst. "Daarin werken we samen met verschillende partijen in de markt, van telers tot mechanisatiebedrijven."
Er zit onder meer een ijsbergsla met een verlengde nek aan te komen. "Een goede ijsbergsla moet naast het gemak van mechanisch oogsten ook voldoen aan de hoogste standaarden met betrekking tot (bijvoorbeeld) ziekteresistentie."
De focus ligt er dan ook op om het 'verlengde nekconcept', dus het hoger op de steel telen van de bollen, te combineren met deze resistenties. "Daar wordt nu volop aan gewerkt, maar het zal een paar jaar kosten om de juiste rassen met de juiste combinatie van eigenschappen te ontwikkelen."
Voor meer informatie:
Jochim Reybrouck
BASF | Nunhems
[email protected]
www.nunhems.nl