Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Ons bestaansrecht is de beste willen zijn”

Nieuwe bio-opkweker kijkt verder na vliegende start

Tholen - Aan de Geestweg in Naaldwijk maakt GrowOrganiX zich eind september op voor een nieuw opkweekseizoen voor biologische warme vruchtgroenteplanten. Het wordt het tweede seizoen voor het nog jonge bedrijf, en het had helemaal niet zoveel gescheeld of dit was pas het eerste seizoen geweest.

Op zoek naar een kas om de grote ambities waar te maken kwam men uiteindelijk in Naaldwijk uit. Op 1 augustus 2023 kon men van start in de kassen waar voorheen Plantise gevestigd was, en tussen 10 en 15 oktober was het al tijd voor zaaien.

"We hebben een vliegende start gemaakt en heel veel geleerd in ons eerste jaar", blikt Wim van Marrewijk samen met directeur Sion Eichmüller terug aan de vooravond van een nieuw opkweekseizoen. Hij lacht: "We hebben ook meer geleerd in het eerste seizoen dan ons lief was."

Snel in productie
Wie bedenkt dat de tijd tussen het krijgen van de sleutel en de start van het opkweekseizoen zo kort was, snapt dat. In korte tijd een opkweekbedrijf van 4,3 hectare weer operationeel krijgen, is geen sinecure. "Ons eerste jaar hebben we gebruikt om alle processen te analyseren. Ondertussen waren we ook 'gewoon' in productie, na een voorbereiding van drie keer niks."

Komend seizoen wil het bedrijf, ontstaan uit een krachtenbundeling van de familiebedrijven Van Marrewijk uit Maassluis en Max Schwarz uit Villigen, in Zwitserland, een aantal veranderingen doorvoeren. Sion: "Wij willen de beste zijn in dit vakgebied. Dat is ons bestaansrecht."

Kostprijs
In Naaldwijk draait het komende winter weer om de opkweek van biologisch uitgangsmateriaal voor tomaten, paprika's, komkommers en aubergines. Er is hard gewerkt om de processen in protocollen vast te leggen. Wim: "In de eerste helft van ons eerste seizoen is de beste zijn niet altijd gelukt. In de tweede helft ging dat al een stuk beter en kregen we ook complimenten van klanten."

Het is Wim opgevallen dat in de groenteplantenwereld telers extra kritisch zijn op de planten die ze krijgen. Zelf was hij dat in de tijd dat hij bij een bioteler werkte ook. "Terwijl er uiteindelijk toch ook altijd ook een stukje natuur meespeelt, ook in het opkweekproces. Niet alles is volledig stuurbaar."

Hij geeft aan dat zijn ogen zijn geopend afgelopen seizoen. "Ik was verbaasd om te zien dat één dag meer of minder opkweken al zeven à acht eurocent in de kostprijs van een plantje kan schelen. Binnen de hele keten werken plantenkwekers met de kleinste marges. Het is belangrijk dat onze kostprijs als plantenkweker wel realistisch blijft, zeker nu er forse kostenstijgingen zijn ten aanzien van nieuwe onderstammen."

Over die kostprijs wil GrowOrganiX heel transparant zijn. "Ook wat de keuze voor de ene of de andere onderstam met de uiteindelijke kostprijs doet, verschilt. Maar ook hoeveel planten je op een vierkante meter zet, heeft impact."

Volle vloeren
Voor een opkweekbedrijf, of het nu biologisch of conventioneel is, is het belangrijk de kassen zoveel mogelijk vol te hebben staan gedurende het jaar. Naast warme groenteplanten voor de lokale markt kweekt GrowOrganiX, dat over de certificeringen Skal, Naturland en Bio Suisse beschikt, daarom ook planten op voor andere markten.

"Na het Nederlandse seizoen gaan we met warmte groenteplanten voor Zwitserland bijvoorbeeld nog een stukje langer door. In Zwitserland, Oostenrijk en ook delen van Duitsland groeit de bioteelt een stuk harder dan hier. Verder kweken we uitgangsmateriaal van zoete aardappel op en zijn we voornemens gecertificeerde biologische snackgroenteplanten te gaan produceren, met eigen rassen én een onderscheidende smaak."

Realtime track&trace
Om nieuwe stappen te kunnen zetten, en de gewenste verbeteringen door te voeren, heeft GrowOrganiX diverse vacatures uitstaan. Bij het opkweekbedrijf willen ze graag realtime de planten kunnen tracken en tracen. Dat gaat veel data opleveren, waar ze graag een data-analist op los willen laten. "Betrouwbaarheid is één van de allerbelangrijkste dingen in onze sector. Met meer inzicht in onze (teelt)processen gaan we dit verbeteren."

Als straks de eerste planten gezaaid en in de kas staan, zullen telers ook weer langskomen om hun bestelde planten te zien opgroeien. Wat gaan zij zien van de doorgevoerde veranderingen? "Naast een betere traceerbaarheid heeft ook meer uniformiteit in een partij planten onze focus. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in de kas, zodat processen die automatisch kunnen werken, ook automatisch werken."

Hightech opkweek
Op de iets langere termijn heeft GrowOrganiX de ambitie om door te groeien naar een andere locatie. "Hightech in een nieuwe kas biologische groenteplanten opkweken, dat is ons doel", geeft Wim aan. Sion: "Maar toen begonnen vorig jaar alle kaarten in één keer de juiste richting op te vallen en zijn we hier in Naaldwijk snel begonnen. We zijn niet zo snel tevreden met waar we staan. We zijn bloedfanatiek en vol passie voor biologisch."

Voor meer informatie:
GrowOrganiX
[email protected]
www.groworganix.nl/nl