De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw zakt in het najaar van 2024 licht. De beoordeling van de afgelopen zes maanden daalt verder en ook de verwachtingen voor de komende zes maanden gaan er opnieuw op achteruit.
Uit een bevraging bij Vlaamse land- en tuinbouwers uit diverse specialisaties blijkt dat de conjunctuurindex in het najaar van 2024 daalt van 84 naar 81. De tevredenheid over de voorbije zes maanden neemt iets af, van 85 naar 84, en ook de verwachting voor de komende zes maanden daalt van 83 naar 77.
Twee belangrijke factoren spelen een rol bij deze ontwikkeling. Enerzijds zijn door de natte weersomstandigheden de gewassen later ingezaaid en was er een hogere ziektedruk bij gewassen. Intussen hoopt men op een zeker herstel van de opbrengst, want de zomermaanden waren beter. Anderzijds heeft de uitbraak van het blauwtongvirus grote impact op rundvee en schapen.
Alle landbouwsectoren gaan er in het najaar 2024 op achteruit. Bij melkvee is de daling beperkt, maar bij de andere deelsectoren is er een vrij sterke achteruitgang. Akkerbouw heeft de op één na laagste index sinds de start van de enquête in 2007. Van de tuinbouwsectoren tekenen de telers van groenten in openlucht en van groenten onder glas een lichte stijging op. De sierteeltsector kent een beperkte daling en de fruitteelt een sterke daling.
Het aantal land- en tuinbouwers die in de afgelopen zes maanden belemmeringen hebben ervaren, blijft vrijwel constant en zit op een hoog niveau. De weersomstandigheden blijven door de aanhoudende regenval de hoogste belemmering, met uitschieters voor groenten in openlucht, akkerbouw en fruitteelt. Opvallend is de sterke stijging van meldingen van dier- en plantenziekten. Een verklaring hiervoor is de uitbraak van het blauwtongvirus bij rundvee en schapen, en de plantenziekten veroorzaakt door het vochtige weer. De problemen door overheidsmaatregelen dalen voor de tweede keer op rij, maar blijven relatief hoog. Ze zijn het hoogst bij de dierlijke sectoren ten gevolge van het nog onzekere stikstofdossier. Afzetproblemen en financiële belemmeringen blijven relatief constant en zijn het hoogst in de sierteeltsector.
De conjunctuurindex geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De index kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. Dit gevoel van de landbouwers kaderen we in het rapport op basis van de marktsituatie. Aan de landbouwconjunctuurenquête in september 2024 namen 464 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) deel.
Lees hier het volledige rapport
Bron: Agentschap Landbouw & Zeevisserij