Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar werking van Verimark op kokossubstraat

In innovatiecentrum 'de Kas' heeft Van der Knaap Groep recent een proef uitgevoerd met gewasbeschermingsmiddel Verimark van producent FMC. Dit onderzoek is opgezet naar aanleiding van zorgen van telers over de mogelijke afbraak of vastlegging van gewasbeschermingsmiddelen op kokossubstraat. Hierdoor zou de effectiviteit van het middel mogelijk afnemen. Hoewel Van der Knaap zelf geen negatieve ervaringen heeft met de effectiviteit van gewasbeschermingsmiddelen op kokos, en een aantal telers in de praktijk aangeeft dat plagen zoals luis effectief worden bestreden, wilden zij dit objectief vaststellen in een gecontroleerde proef.

Proefopzet
Het onderzoek vond plaats in een paprikateelt (ras Alzamora RZ, plantdatum 3 januari 2024) waar ze een steenwolsubstraat vergeleken met een kokossubstraat. De afdeling werd gescheiden in twaalf vakken, waarin beide substraten gelijkmatig werden verdeeld om verschillen in het kasklimaat te minimaliseren. Voor beide substraten zijn aparte irrigatiesystemen aangelegd om een optimale watergift te kunnen waarborgen.

In de kas namen ze voor de start van de proef enkele hotspots met luis waar, zonder een duidelijke voorkeur voor één van beide substraten. Om de effectiviteit van Verimark nauwkeurig te beoordelen, hebben ze bladanalyses genomen die ze hebben getest op de concentratie van de actieve stof cyantraniliprole. De bladmonsters waren steeds van dezelfde hoogte genomen, waarbij ze bladeren gebruikten die in dezelfde week waren gevormd. Voor iedere analyse namen ze dus steeds ouder blad.

Uitvoering en omstandigheden
In overleg met Nico Harteveld van FMC werd besloten om een blok van twee Verimark-toepassingen uit te voeren. Dit bouwt de actieve stof in de plant op, verlengt de duurwerking en verkleint de kans op resistentie. Beide toepassingen vonden plaats op dagen waarop ze verwachtten dat de planten actief zouden zijn. De eerste toepassing vond plaats op 28 juni 2024 bij een lichtinstraling van 2400 J/cm² en een maximum buitentemperatuur van 21,5°C. De tweede toepassing volgde op 8 juli 2024 bij 1800 J/cm² en een maximum van 22,3°C.

Om de opname van Verimark te optimaliseren, is de watergift de dag voor de behandeling een uur eerder gestopt. Dit zorgde ervoor dat de planten die nacht extra inteerden, waardoor de opnamecapaciteit van het substraat werd vergroot. De Verimark-toepassing vond plaats tussen 08:00 en 09:00, waarbij per plant 0,033 ml Verimark werd toegediend, opgelost in 150 ml water. Deze dosering komt overeen met het etiketadvies van 33 ml per duizend planten. Om eventuele variaties tussen de twee irrigatiesystemen te voorkomen, werd Verimark handmatig aangegoten. Na de toepassing werd de watergift een uur lang onderbroken om de opname van het middel te bevorderen. Hierna werd de beurtgrootte gehalveerd tot 15:00 om te voorkomen dat er drain ontstond. Hierna hervatten ze de gebruikelijke irrigatiestrategie.

Het gewichtsverloop van de planten op de eerste dag van de behandeling is weergegeven in onderstaande grafiek, waarbij het moment van toediening is gemarkeerd met 'T1'. De planten en de mogelijkheid tot drain zijn gedurende de dag nauwlettend gemonitord, met de intentie om bij te sturen bij tekenen van slappe planten of drainvorming. Aanpassingen in de watergift bleken echter niet nodig. Er is op beide behandelingsdagen geen drain waargenomen.


Gewichtsverloop kokossubstraat Forteco Profit in 'de Kas'

Van der Knaap voegt toe dat wanneer deze methode in de praktijk wordt toegepast, telers er rekening mee moeten houden dat mogelijk extra water nodig is om ervoor te zorgen dat het middel door de hele irrigatieleiding wordt verspreid.

Resultaten
De luisbestrijding is in beide substraten vergelijkbaar. Vier series bladmonsters werden genomen: drie dagen na de eerste toepassing, drie dagen na de tweede toepassing, veertien dagen na de tweede toepassing en 28 dagen na de tweede toepassing. In de bladmonsters (grafiek) is terug te zien dat de initiële concentratie actieve stof in de planten op het steenwolsubstraat hoger is dan de planten op het kokossubstraat, maar dat deze concentratie sneller afneemt op het steenwolsubstraat dan op het kokossubstraat. Opvallend hierbij is dat de concentratie aan actieve stof in het kokossubstraat nog licht toeneemt tussen de tweede en derde meting, zonder dat daarbij extra middel is toegepast.

In week 36 is op beide substraten geen herinfectie van luis waargenomen. Dit bevestigt volgens Van der Knaap de werking van het middel als effectieve luisbestrijder op zowel kokos als steenwol.



Voor meer informatie:
Van der Knaap Group of Companies
Tel: +31 174 296606
[email protected]
www.vanderknaap.info

Publicatiedatum: