Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordexport zachtfruit uit Huelva: 1,1 miljard euro

De Spaanse provincie Huelva heeft een historische mijlpaal bereikt in de export van rood zachtfruit, met een omzet van 1,101 miljard euro in de eerste zeven maanden van 2024, wat een stijging betekent van 10,1% jaar-op-jaar. Deze prestatie verstevigt de positie van Huelva als Spanje's belangrijkste exporteur van zachtfruit, met bijna 77% van de export van het land, waarmee het Valencia, dat een verre tweede plaats inneemt met een aandeel van 10,3%, ver achter zich laat. Huelva levert met een aandeel van 7,8% de grootste bijdrage aan de Spaanse exportgroei van 11,6%.

In de bredere context versterkt de export van Huelva de dominantie van Andalusiƫ op de Spaanse markt, waar de regio 80% van de totale verkoop voor zijn rekening neemt, waarmee het de Valenciaanse gemeenschap, die 11,2% van de Spaanse export vertegenwoordigt, ruimschoots overtreft. De sector zachtfruit in Huelva heeft 1.029 mln euro bijgedragen aan het handelsoverschot van Andalusiƫ, waarbij de export een factor 15 groter was dan de import, gebaseerd op een bescheiden import van 72 mln euro.

Uit een analyse per product blijkt dat aardbeien de grootste afzetmarkt vormen met een omzet van 598 mln euro en een aandeel van 54% in de totale afzet met een groei van 14,3%. Frambozen en blauwe bessen volgen met een omzet van respectievelijk 265 mln euro en 164 mln euro.

Internationaal is het zachtfruit uit Huelva doorgedrongen tot 43 landen, voornamelijk in Europa, waar het groei heeft doorgemaakt in 16 van de top 20 markten. Duitsland komt naar voren als de belangrijkste importeur, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Andere belangrijke markten zijn onder andere Nederland, Italiƫ en Portugal.

Naast zachtfruit blinkt Huelva ook uit in de bredere fruitexportsector, met een recordprestatie op de tweede plaats in Spanje, na Valencia wat betreft de totale fruitexport, waaronder kersen en bepaalde steenfruitsoorten zoals abrikozen.

Bron: Blueberries Consulting

Publicatiedatum: