Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met 9 LED-vallen per hectare een heleboel onheil voorkomen

Het is een onstuitbare trend om de middelenkast definitief te sluiten. De druk komt van actiegroepen, grootwinkelbedrijven, maar vooral ook van de sector zelf. Wat in 2000 bijna onhaalbaar leek, is nu een werkelijkheid op veel bedrijven. De omschakeling naar beheersing van plaaginsecten door predatoren, zoals roofmijten en sluipwespen, is een hoogstandje van Nederlandse innovativiteit. Ook Ledsprotect draagt haar steentje bij.

Scouting
Het voorkomen van een plaag begint met goede scouting. Als je de eerste indringers waarneemt, kun je maatregelen nemen waardoor een plaag voorkomen wordt. Hier kan Ledsprotect een belangrijke rol spelen.

In de Ledsprotect-val worden vrijwel alle insecten die 's nachts actief zijn gevangen. Turkse mot, anjerbladroller, bananenmot, koolmot, tuta, langpootmug, duponchelia, om maar eens een paar plagen op te noemen. Doordat de gevangen insecten in het water verdrinken en blijven drijven, zijn ze vrij gemakkelijk te determineren. Ook ziet de teler snel de ernst van de besmetting aan het aantal gevangen insecten.

Beheersing
Behalve voor scouting is de Ledsprotect-val ook een goed hulpmiddel om plagen te beheersen. Een Ledsprotect-val vangt met een radius van 15 meter een groot deel van de plaaginsecten weg. In de praktijk betekent het dat een teler met ongeveer 9 vallen per hectare een heleboel onheil kan voorkomen.

Dat de val maar een bereik heeft van 15 meter, ligt niet zozeer aan de hoeveelheid UV-licht, maar veel meer aan de slechte ogen van nachtinsecten. Zij hebben facetogen die zich niet kunnen focussen, zoals de ogen van de mens. Ze oriƫnteren zich hoofdzakelijk met de geurorganen op hun antennes. Daarmee sporen de mannetjes de vrouwtjes op, paren en sterven. "Voortplanten is hun enige doel en dat willen wij nu juist voorkomen."

Werking
De insecten worden gelokt met UV-licht en verdrinken in de waterbak. De lens is zo ontworpen dat het licht goed naar de zijkant uitgestraald wordt. De gebruikte kunststof is 100% doorlatend voor de gekozen UV-golflengte. De fluoriserende gele bak licht hel op onder UV-licht. Het verhoogt de aantrekkingskracht van de val. Een lichtdonkerschakelaar schakelt de lamp aan als het donker wordt en schakelt hem in de morgen weer uit. Daarmee wordt voorkomen dat bestuivers en predatoren gevangen worden.

De Ledsprotect val kan op het 230V-net aangesloten worden middels een adapter. Als niet overal in de kas 230V aanwezig is, kan ook gewerkt worden met een laagspanningsnet van 12V of 24V. "Het voordeel van een laagspanningsnet is dat je niet aan uitgebreide keuringsvoorschriften hoeft te voldoen."


Het nieuwste model UV-lichtval van LedsProtect is 's nachts niet te missen.

Garantie
Op de Ledsprotectval zit een volledige garantie van twee jaar. Als er binnen die tijd storingen zijn worden die gratis verholpen.

Voor meer informatie:
LedsProtect
[email protected]
www.ledsprotect.com