Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

Canadian Greenhouse Conference: relatiebeurs vol Nederlanders

Tholen - "Mòh. Moguh." Dat er veel Nederlandse invloeden in de Noord-Amerikaanse tuinbouw zijn, dat is bekend. Toch verbaasden bezoekers en standhouders op de Canadian Greenhouse Conference zich afgelopen week alsnog over de bijna Westlandse manier van mensen groeten. Lokale telers met Nederlandse namen genoten er zichtbaar van.

Maandag publiceerden we de fotoreportage in Nederlands. Vanwege Thanks Giving in Canada volgt publicatie van de internationale fotoreportage vandaag, dinsdag.


Willem Ligthart van Dordt, met Arie Alblas, Quintas Green Acres, en dochters Pauline en Daniella. Bekijk hier de fotoreportage.

De sfeer zat er sowieso goed in in de beurshal in Niagara on the Falls. De verwachtingen qua kassenbouw zijn goed voor komend jaar, na enkele toch tegenvallende jaren in het glastuinbouwgebied dat wel flink groeit. De kassen zijn groot, en grond is er genoeg. Als er dan ook nog geld is, en water- en elektriciteitsvoorzieningen de bouw (weer) bij kunnen benen, dan kunnen de kassenbouwers aan de slag. Vooral onduidelijkheid over voldoende water zou volgens menigeen de bouwdrift even hebben geremd.


Moguh! Roeland van Dijk, Mike Roumen, Peter Stuyt, Daan Geers, Tino Rikkers, Johan van Erven, Jan Vellekoop en Roy van Gaalen. Bekijk hier de fotoreportage.

Een andere onzekere factor voor telers, vooral in de paprika's, is momenteel substraat. In navolging van Nederland hebben de wortelproblemen ook de Canadese markt bereikt, met omvallende planten als gevolg. Telers schakelen momenteel in grote schaal om naar kokos. De kokosleveranciers krijgen het druk, en waren ook nadrukkelijk op de beurs aanwezig. Of de stap naar een ander substraat ook echt het probleem gaat oplossen, is nog wel de vraag. Het blijft nog altijd gissen naar de exacte oorzaak van de problemen.


Eric Waterman met HydraFibre in een mat gecombineerd met kokos. Het product is sinds augustus 2024 op de markt. HydraFibre helpt de kwaliteit van kokos stabiel houden. Bekijk hier de fotoreportage.

Wat verder opviel op de beurs was dat er maar weinig robotica te zien was, en ook het aantal innovaties is beperkt. Daar is de Canadian Greenhouse Conference ook niet echt de beurs voor. Het is vooral een relatiebeurs. En een goede, waarvoor al jaren een wachtlijst bestaat.


Bart Jongeneelen maakte onlangs de overstap naar Mastronardi Produce en bezocht Marc van Gennip van Genson.

Bekijk hier de fotoreportage.