Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Stapeling van overheidsbeleid drijft energiekosten op

De TTF-gasprijs voor komende winter is afgelopen week rond de 40 euro per megawattuur blijven schommelen. Deze week wordt een (laatste?) nazomerprikje verwacht, met temperaturen boven de 20 graden Celsius, na een koud weekend. Het zijn echter vooral de geopolitieke spanningen en verstoringen in pijpleiding- en LNG-leveringen die de prijs beïnvloeden.

In deze nieuwe energie-update, terug na een weekje afwezigheid, zetten we traditiegetrouw de energie-ontwikkelingen weer kort op een rijtje.



TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 11 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Het onderhoudseizoen van het Noorse gasnetwerk loopt op z'n einde. De LNG-aanvoer naar de Nederlandse terminals blijft momenteel iets achter in vergelijking met een jaar geleden. Het zijn twee factoren die van invloed zijn op de prijsvorming. AgroEnergy wijst erop in een nieuwe energie-update.

Zondag zakte de EPEX-elektriciteitsprijs weer flink, vanwege harde wind. Het leverde rond het middaguur enkele (minimale) negatieve uren op. De gemiddelde dagprijs kwam op ruim 32 euro per megawattuur uit. Nu de wind weer is gaan liggen op maandag komt de gemiddelde dagprijs voor elektriciteit uit op 117 euro, mede dankzij twee piekuren tussen 18 en 20 uur met prijzen van meer dan 250 euro per megawattuur.

Een stapeling van overheidsbeleid drijft de energiekosten op. Een bekend gegeven in de glastuinbouw, maar ook buiten de sector dreigen grote problemen. Daarop wijzen onderzoekers van CE Delft in een onderzoek in opdracht van energieleverancier Essent. De Nederlandse gasrekening dreigt komende jaren een te zware last te worden voor kwetsbare huishoudens in Nederland.

Met de opmars van hernieuwbare energie stijgt ook de vraag naar accucapaciteit. Europa is voor accucapaciteit sterk afhankelijk van andere landen. Daarom wil men, net als bijvoorbeeld voor zonne-panelen, zelf accu's produceren. De NOS kopt dit weekend echter dat Europa's hoop voor de accumarkt bijna failliet is. Wat is er aan de hand?

De CO2-uitstoot van huishoudens is in 2023 in Nederland zwaarder belast dan die van bedrijven. Daarop wijst het CBS aan de hand van cijfers.

Vóór 1 januari 2025 moet de minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied. Dat heeft de Raad van State geoordeeld. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil gas winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland.