De TTF-gasprijs voor komende winter is afgelopen week rond de 40 euro per megawattuur blijven schommelen. Deze week wordt een (laatste?) nazomerprikje verwacht, met temperaturen boven de 20 graden Celsius, na een koud weekend. Het zijn echter vooral de geopolitieke spanningen en verstoringen in pijpleiding- en LNG-leveringen die de prijs beïnvloeden.
In deze nieuwe energie-update, terug na een weekje afwezigheid, zetten we traditiegetrouw de energie-ontwikkelingen weer kort op een rijtje.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 11 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
Het onderhoudseizoen van het Noorse gasnetwerk loopt op z'n einde. De LNG-aanvoer naar de Nederlandse terminals blijft momenteel iets achter in vergelijking met een jaar geleden. Het zijn twee factoren die van invloed zijn op de prijsvorming. AgroEnergy wijst erop in een nieuwe energie-update.
Zondag zakte de EPEX-elektriciteitsprijs weer flink, vanwege harde wind. Het leverde rond het middaguur enkele (minimale) negatieve uren op. De gemiddelde dagprijs kwam op ruim 32 euro per megawattuur uit. Nu de wind weer is gaan liggen op maandag komt de gemiddelde dagprijs voor elektriciteit uit op 117 euro, mede dankzij twee piekuren tussen 18 en 20 uur met prijzen van meer dan 250 euro per megawattuur.
Een stapeling van overheidsbeleid drijft de energiekosten op. Een bekend gegeven in de glastuinbouw, maar ook buiten de sector dreigen grote problemen. Daarop wijzen onderzoekers van CE Delft in een onderzoek in opdracht van energieleverancier Essent. De Nederlandse gasrekening dreigt komende jaren een te zware last te worden voor kwetsbare huishoudens in Nederland.
Met de opmars van hernieuwbare energie stijgt ook de vraag naar accucapaciteit. Europa is voor accucapaciteit sterk afhankelijk van andere landen. Daarom wil men, net als bijvoorbeeld voor zonne-panelen, zelf accu's produceren. De NOS kopt dit weekend echter dat Europa's hoop voor de accumarkt bijna failliet is. Wat is er aan de hand?
De CO2-uitstoot van huishoudens is in 2023 in Nederland zwaarder belast dan die van bedrijven. Daarop wijst het CBS aan de hand van cijfers.
Vóór 1 januari 2025 moet de minister beslissen over gaswinning in het Waddengebied. Dat heeft de Raad van State geoordeeld. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil gas winnen uit het gasveld bij het dorp Ternaard in het noorden van Friesland.
Het nieuwe gasjaar is nog maar net begonnen en we zien het bekende beeld qua gasvraag: ruim 25% lager dan 2017-2021 en vrijwel gelijk aan vorig jaar.#grafiekvandedag
— Martien Visser (@BM_Visser) October 13, 2024
De ruim 2000 MW aan extra offshore wind tov vorig jaar scheelt ca. 1,5 miljard m3 gas per jaar (5% van totaal). pic.twitter.com/qEN6yUZc5l