Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Water- en PlantgezondheidEvent: Oplossingen voor de grote uitdagingen

Donderdagmiddag 10 oktober bezochten ruim 150 bezoekers het Water- en PlantgezondheidEvent 2024 in Bleiswijk. Tijdens het event zijn resultaten gedeeld van een aantal onderzoeken waaraan telers ook een bijdrage leveren via Kennis in je Kas (KijK). De rode draad van deze onderzoeken is een duurzamere en toekomstbestendige teelt. Het Event werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw.

De Nederlandse glastuinbouw is groot geworden dankzij gezamenlijke investeringen in kennis en expertise. Een erfenis die de sector koestert en wil doorontwikkelen. Als voorbeeld van een belangrijke nieuwe ontwikkeling gaf wethouder Economie Leon Hoek van de gemeente Lansingerland een toelichting bij de initiatieven rond het HortiScience Innovation Center (HIC) in Bleiswijk. In het HIC krijgen startups en baanbrekende innovaties in de glastuinbouw een boost om zo een duurzamer productiesysteem te ontwikkelen.

Daarna ging Rick van Schie, bestuurslid van Glastuinbouw Nederland en voorzitter van Tuinbouw Jongeren Nederland, in op het belang van onderzoek voor de toekomst van de glastuinbouw. Vervolgens presenteerde Margreet Schoenmakers, programmamanager Water- en Plantgezondheid, de belangrijkste doelen en actielijnen van de innovatieprogramma's Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en de betekenis van de resultaten voor beleidsvorming en de praktijk.

Workshops en pitches Weerbaar telen
Om als sector een sterke positie te behouden, is het volgens de organisatie essentieel dat er de komende jaren flinke stappen worden gezet met een weerbare teelt en het voorkomen van emissies naar het oppervlaktewater. Tijdens het Water- en PlantgezondheidEvent werd zichtbaar dat onderzoek, samen met de sector, oplossingen voor de grote uitdagingen ontwikkelt.

In de workshops werd met de deelnemers over diverse thema's gesproken waaronder: een ecosysteembenadering voor bladluisbestrijding, aanpak van invasieve tripsen, inzetten van bankerplanten, wortelziektes, bodem- en substraatweerbaarheid en het sturen van micro-organismen, het leren telen met circulaire meststoffen en nieuwe groeimedia, en emissiebeperking bij teeltwisseling en grondgebonden teelten.

Daarnaast gaven diverse demonstraties en pitches inzicht in technieken voor watersensoren, substraatweerbaarheid, bouwstenen IPM en detectie van ziekten en plagen. Deelnemers konden kennis opdoen van lopende en afgeronde onderzoeken én konden praktische kennis delen. Ook was er gelegenheid om te netwerken en ideeën uit te wisselen over hoe we de glastuinbouwsector in de toekomst nog duurzamer kunnen maken.

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: