Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ophaling lege verpakkingen gewasbeschermingsmiddelen in België loopt vlot

CropLife Europe en Belplant, respectievelijk de Europese en Belgische vereniging voor gewasbescherming, melden dat de gewasbeschermingssector goed op weg is om de doelstellingen van de circulaire economie te halen tegen 2025. Het doel is om volgend jaar 75% van de plastic verpakkingen in te zamelen in de EU.

In 2023 was er in 24 lidstaten een ophalingssysteem voor lege verpakkingen. Er werd 71,8% van de plastic verpakkingen ingezameld. Daarvan werd 89% gerecycleerd. In België zijn ze koploper en worden de ophalingen sinds 1994 georganiseerd door Agrirecover (voorheen PhytofarRecover). De laatste 10 jaar werd in België gemiddeld 84% van de lege verpakkingen ingezameld met uitschieters tot 95% in 2023. De gespoelde fractie met harde kunststof wordt voor 100% gerecycleerd.

Correct reinigen en sorteren
De huidige ophalingscampagne van Agrirecover draait momenteel op volle toeren. Om de goede resultaten te kunnen garanderen is het belangrijk dat de verpakkingen correct gereinigd en gesorteerd worden. Alleen dan kunnen deze gratis ingeleverd worden. Is dit niet het geval, dan wordt een administratieve kost van 20 euro en verwerkingskost van 15 euro per zak aangerekend. Het verwerken van een zak niet-spoelbare fractie kost namelijk zes keer meer dan een zak spoelbare fractie die correct gereinigd en gedroogd is. Reinigen doe je met de fustenreiniger op je spuittoestel of door drie keer spoelen met zuiver water. Daarna laat je de verpakkingen drogen in een lekbak of mand om ze dan als ze droog zijn in de zakken van Agrirecover te verzamelen voor de inlevering.

Deze fracties worden aanvaard:

  • De afsluitdoppen: in een doos of zak naar keuze;
  • De gespoelde fractie (enkel met Agrirecoverlogo in Agrirecoverzak): de spoelbare bussen die gereinigd en gedroogd zijn zonder doppen. Het is zeer belangrijk dat de bussen droog zijn, anders worden ze als niet-gespoelde fractie aanzien en moet er betaald worden;
  • De niet-gespoelde fractie (enkel met Agrirecoverlogo in Agrirecoverzak): verpakkingen die niet kunnen gereinigd worden: papier, metaal, aluminiumfolie, verzegelingen … Ook kartonnen dozen waarop product gemorst is of andere materialen die product bevatten mogen hierbij;
  • Kartonnen groepsverpakkingen die zuiver zijn: samengebonden met een natuurlijk koord;
  • Meststofzakken (enkel met Agrirecoverlogo): per 20 zakken samengebonden met één natuurlijk koord;
  • Zaaizaadzakken (enkel met Agrirecoverlogo): per 20 zakken samengebonden met één natuurlijk koord;
  • Bigbags (enkel met Agrirecoverlogo): per 10 samengebonden met een natuurlijk koord.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: