Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het verschil in cultuur tussen Nederland en Polen is als het verschil tussen Nederland en China"

Wat goede bedrijven verkeerd doen als het gaat om samenwerken met Poolse arbeidsmigranten

Er wordt in het nieuws veel aandacht besteed aan malafide uitzendbureaus die arbeidsmigranten uitbuiten. Toch gaat het ook vaak mis bij goedwillende uitzendbureaus en bedrijven die hun best doen om voor inclusie van internationale medewerkers te zorgen, constateert Dagmara Peters – erkend psychosociaal therapeut met een goed gelezen blog over de Poolse cultuur op LinkedIn

Bijna een kwart miljoen arbeidsmigranten in Nederland komen uit Polen. Vraag je Nederlandse werkgevers naar hun ervaringen met hen, dan klinken vaak geluiden als: 'ik begrijp niet waarom ze niet open en eerlijk zijn', 'waarom passen ze zich niet aan?' en 'waarom trekken ze niet op tijd aan de bel als er iets is?'. Dagmara schreef het boek 'Werken met Polen'. Daarmee hoopt ze bij te dragen aan meer begrip en een betere samenwerking tussen Nederlanders en Polen.

Waar gaat je boek over?
Dagmara: "In mijn boek beschrijf ik elf Nederlandse waarden die contrasteren met Pools gedrag. Waar komt dit gedrag vandaan? Wat betekent welk gedrag? Hoe pak je het aan? Ik ga daarin voorbij de oppervlakkige culturele stereotypen. Het biedt inzichten in de denkwijze van de ander en praktische tips om de communicatie en samenwerking te verbeteren. Zoals: hoe in contact te komen met Poolse mensen en hoe juist niet? Hoe bind je ze aan je bedrijf, zodat ze niet van de een op de andere dag vertrekken? Hoe zorg je ervoor dat ze zich openstellen? Dit boek nodigt uit tot zelfreflectie; het houdt de lezer een spiegel voor. Je gaat namelijk niet alleen naar de ander kijken, maar ook naar jezelf."

Waarom heb je dit boek geschreven?
Dagmara: "Het doet me pijn wanneer ik zie dat de samenwerking tussen Poolse werknemers en Nederlandse werkgevers – ondanks goede bedoelingen – strandt. Wanneer Poolse mensen met tegenzin naar hun werk gaan en ze zich in Nederland niet welkom voelen, hoewel ze hard nodig zijn. Nederlanders hebben het beeld van de gemiddelde Poolse medewerker dat ze niet integreren, zich vaak ziek melden zodra ze een vast contract hebben en van de een op de andere dag ontslag nemen. Nederlandse werkgevers begrijpen hier niets van. Velen doen hun best, maar dat lijkt juist averechts te werken."

Dagmara legt uit dat dat komt omdat we in de samenwerking met EU-burgers de cultuurverschillen vaak vergeten. "We komen toch allemaal uit Europa, dus we zijn hetzelfde, denken we dan. Maar het verschil in cultuur tussen Nederland en Polen is als het verschil tussen Nederland en China. Er is een enorme cultuurkloof. Daardoor begrijpen mensen het gedrag van de ander niet, interpreteren ze het verkeerd en reageren ze op een manier die tot meer afstand leidt in plaats van toenadering."

Voor wie is het boek en wat hoop je ermee te bereiken?
"Mijn boek is bedoeld voor Nederlandse werkgevers, teamleiders en collega's die met Poolse mensen werken. Ik leg uit wat bepaald gedrag betekent en hoe je daarmee kunt omgaan, met als doel de samenwerking te verbeteren. Dit resulteert in meer werkplezier voor zowel de werkgever als de werknemer, loyaliteit en betrokkenheid," aldus Dagmara.

Meer weten over dit boek?
'Werken met Polen' is te koop via de webwinkel https://cursussen.dpssimply.nl/werken-met-polen. De prijs per exemplaar is € 29,00, inclusief bonussen zoals het e-book in het Pools 'Werken met Nederlanders'.

Publicatiedatum: