Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek onder agrarische ondernemers over bovenwettelijke duurzaamheidseisen

Agrarische ondernemers spelen een belangrijke rol in het realiseren van een duurzame toekomst. Om hun inzichten en ervaringen beter te begrijpen, voert agrarische onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een onderzoek uit over hoe agrarische ondernemers tegen bovenwettelijke duurzaamheidseisen aankijken.

Het onderzoek richt zich specifiek op bovenwettelijke duurzaamheidseisen, al dan niet in een keurmerk, die door afnemers worden gesteld. Deze eisen kunnen betrekking hebben op dierenwelzijn, milieu, natuur of klimaat, maar ook op producteigenschappen zoals vorm, grootte, gewicht en kleur. Ook kunnen dit administratieve eisen, bijvoorbeeld rapportageverplichtingen, rondom duurzaamheid zijn waar een agrarische ondernemer aan moet voldoen.

Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in hoe agrarische ondernemers denken over deze bovenwettelijke duurzaamheidseisen. Enkele kernvragen die in het onderzoek aan bod komen, zijn: Wat zijn de voor- en nadelen van voldoen aan deze eisen? Levert voldoen aan deze eisen extra inkomsten en/of afzetzekerheid op? Hoelang duurt het voordat eventuele investeringen zijn terugverdiend? En hoeveel inspraak hebben ondernemers in de gestelde eisen? Ondernemers krijgen de mogelijkheid om hun antwoorden toe te lichten via open vragen.

De uitkomsten van dit onderzoek worden benut door het ministerie van LVVN, wat kan leiden tot betere aansluiting van het beleid bij de praktijk.

Het onderzoek beslaat zeven sectoren binnen de agrarische sector: melkveehouderij, varkenshouderij, pluimveehouderij, akkerbouw, vollegrondsgroenteteelt, glastuinbouw (groente en fruit), en fruitteelt in de open grond.

Op donderdag 10 en/of vrijdag 11 oktober ontvangen een paar duizend agrarische ondernemers een e-mail met een link naar de online vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten, en alle antwoorden worden strikt anoniem verwerkt. De volledige resultaten van het onderzoek worden door het ministerie openbaar gemaakt.

"Wij roepen alle agrarische ondernemers op om hun stem te laten horen en deel te nemen aan dit belangrijke onderzoek. Hun bijdrage is essentieel voor het vormen van toekomstig beleid."

Direct deelnemen?
Bezoek www.geelen-consultancy.nl/duurzaamheid om de online vragenlijst in te vullen.

Voor meer informatie:
Ir. Jan L.M. Geelen
Geelen Consultancy
06-20607090
[email protected]
www.geelen-consultancy.nl

Publicatiedatum: