Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef belichte winterteelt komkommer zonder gas

Bij Botany zal een hogedraadteelt komkommer worden uitgevoerd waarbij het doel is om volledig gasloos te telen.

Actieve ontvochtiging met een warmtepomp
Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van actieve ontvochtiging door middel van een warmtepomp waarmee warmte kan worden teruggewonnen die vervolgens gebruikt kan worden voor de opwarming van de kas. Deze warmtepomp is momenteel nog een prototype. Het doel is dan ook om te ervaren of de warmte die geproduceerd wordt door deze warmtepomp voldoende is voor het verwarmen van de kas. De warmte die geproduceerd wordt, zal tijdens deze teelt gemeten worden, maar niet gebruikt worden voor de verwarming van de kas (warmte wordt de corridor op geblazen). Dit systeem staat dus nog ver af van de praktijk.

Voor het verwarmen van de kas wordt gebruik gemaakt van de railbuis en groeibuis. Uiteindelijk wordt dan gekeken of de energie die gebruikt is door de rail- en groeibuis overeenkomt met de energie die is geproduceerd door de warmtepomp. Als het Energlik project uitwijst dat de warmtepomp voldoende warmte kan produceren voor het verwarmen van de kas, zal in de toekomst een vervolgstap gezet kunnen worden waarbij deze warmte de kas ingebracht worden door middel van buizen op verschillende hoogtes in het gewas.

Bron: Interreg Vlaanderen-Nederland

Publicatiedatum: