Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische zachtfruitteler gebruikt automatische dispenser voor nuttige insecten

Zoals elke zachtfruitteler worstelde de eigenaar van het Australische Berry Sweet met hoge arbeidskosten. De aanschaf van Entomatic was volgens hem dan ook een 'no brainer'. Het gebruik van de automatische dispenser scheelt tijd en garandeert een homogene inzet van nuttige insecten.

Entomatic genereert een luchtstroom waarin nuttige insecten of mijten plus drager snel, voorzichtig en gelijkmatig worden verdeeld in de kas. Biobest ontwikkelde het product in samenwerking met Hortiworld. Nu kondigen zij de succesvolle oplevering aan van Australië's eerste Entomatic.

Ontwikkeld met oog voor telers
Het apparaat sluit aan op de behoefte van veel zachtfruittelers, vertelt Stephanus Malherbe van Biological Services, het dochterbedrijf van Biobest in Australië. "Ik wist dat Anthony Yewers, eigenaar van het vooruitstrevende Berry Sweet in Bullsbrook zocht naar mogelijkheden om het uitzetten van nuttige insecten te automatiseren."

Na enkele demonstraties ging Anthony over tot de aanschaf van Entomatic. Anton Berns (Hortiworld) en Josh Rogers (Wanneroo Agricultural Machinery) assembleerden het apparaat op locatie en regelden het in conform de wensen van de teler.

Tijd is geld
Berry Sweet (totaal 60 hectare) omvat drie locaties in West-Australië waar onder meer aardbeien, frambozen, braambessen en blauwe bessen worden geproduceerd voor grote supermarktketens. Malherbe: "Anthony is al tweeëntwintig jaar klant bij ons. Hij was destijds de eerste teler die op succesvolle wijze IPM-programma's inzette tegen Californische trips in zijn teelt."

Met de opkomst van Chilli trips in Australië wacht hem een nieuwe uitdaging. Deze plaag vraagt om een nog grootschaliger inzet van natuurlijke bestrijders. "Het handmatig uitzetten van nuttige insecten kost nu al veel tijd", vertelt Anthony. "En tijd is geld. Bovendien hanteren alle betrokken medewerkers een eigen werkwijze waardoor het resultaat kan verschillen. Dat maakt het voor mij moeilijk om te beoordelen of de taak goed is uitgevoerd."

IPM-strategie optimaliseren
Dankzij Entomatic optimaliseert de Berry Sweet-teler nu zijn biologische bestrijdingsstrategieën en de effectiviteit ervan. "Dat geeft mij gemoedsrust." De automatische dispenser verlaagt de arbeidskosten en zorgt dat de nuttige insecten gelijkmatig over het gewas worden verspreid.

Inmiddels kloppen ook andere telers aan bij Biological Services. "Zeker voor grote bedrijven is Entomatic interessant", vervolgt Stephanus. "Hoe groter het areaal waar biologie uitgezet moet worden, hoe sneller de dispenser zich terugverdient. We krijgen ook aanvragen binnen van telers die als groep een machine willen aanschaffen."

Flexibel inzetbaar
Want dat is volgens Biobest het mooie van Entomatic: het is een eenvoudig modulair systeem en kan aangepast worden aan bijna alle kasgewassen en teeltsystemen. Met 2 tot 16 doseerpunten kan het automatisch in maximaal 16 rijen tegelijk roofmijten als Cucumeris, Californicus, Montdorensis en Persimilis, maar ook Orius verdelen. Het systeem is ontworpen met de teler in gedachten en kan worden gebruikt en geïnstalleerd door iedereen met enige technische ervaring.

Voor meer informatie:
Biobest Group
Tel: +31 174 75 22 50
[email protected]
www.biobestgroup.com

Publicatiedatum: