Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mondiale overeenkomst voor standaard voor composteerbare PLU-stickers

Er is een ongekende overeenkomst bereikt tussen de mondiale AGF-sector en composteringsorganisaties om de overgang naar gecertificeerde composteerbare Price Look Up (PLU) stickers te versnellen. Deze intentie werd bereikt tijdens een allereerste wereldwijde bijeenkomst in Niagara Falls, Canada, op 1 oktober. De discussies leidden tot de overeenkomst om een raamwerk in meerdere fasen te ontwikkelen om deze overgang te ondersteunen door de ontwikkeling en goedkeuring van een wereldwijde standaard voor composteerbare PLU's. De geplande overgang naar gecertificeerde composteerbare PLU's in de EU tegen 2028 biedt een extra momentum om de wereldwijde invoering van dit collectieve doel te versnellen. Voor de komende maanden zijn extra bijeenkomsten gepland binnen de AGF- en composteringssector om de betrokkenheid uit te breiden en het actieplan voor eind 2024 af te ronden.

"De overstap naar gecertificeerde composteerbare PLU's is een prioriteit voor recyclingbedrijven voor organisch afval," zegt John McKew, National Executive Officer van de Australian Organics Recycling Association en lid van de International Compost Alliance (ICA). "Het huidige formaat, dat weekmakers bevat, is niet compatibel met de productie van kwaliteitscompost. De stickers zijn moeilijk te verwijderen tijdens het recyclingproces van organisch afval, wat ertoe kan leiden dat dit afval op stortplaatsen of in verbrandingsovens terechtkomt. Dit draagt bij aan klimaatverandering en vermindert een belangrijke bron voor de gezondheid van de bodem."

"De CPMA is verheugd dat de versverwerkende industrie en de compostindustrie samenwerken om een wereldwijde standaard voor composteerbare PLU-etiketten te ontwikkelen," zegt CPMA President Ron Lemaire. "Omdat PLU's een integraal onderdeel zijn van de wereldwijde toeleveringsketens van verse producten, is deze wereldwijde dialoog essentieel. Het versnellen van de invoering van composteerbare PLU's is een wereldwijde prioriteit, omdat de eisen voor composteerbare PLU's van land tot land kunnen verschillen. De samenwerking tussen de verssector en de compostindustrie zal helpen om de complexiteit van de toeleveringsketens van verse producten te verminderen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat voedselafval steeds meer wordt gerecycled tot producten met toegevoegde waarde."

De bijeenkomst bood de versindustrie en de compostindustrie een unieke gelegenheid om elkaars standpunten over PLU-etikettering beter te begrijpen. De versindustrie legde uit welke cruciale rol PLU's spelen bij de nauwkeurige en effectieve identificatie van verse producten voor betere traceerbaarheid, voorraadbeheer en prijsbepaling in de retail. De composteerbranche benadrukte de impact van weggegooide PLU-stickers in het vers productafval dat naar recycling gaat, inclusief organisch afval van consumenten, winkeliers en bedrijven. Omdat de meeste PLU-stickers momenteel niet composteerbaar en moeilijk te verwijderen zijn, vervuilen ze het organische recyclingproces en beïnvloeden ze de kwaliteit en waarde van de uiteindelijke compost negatief. De bijeenkomst bood een strategische kans om een weg vooruit te vinden die de respectieve prioriteiten van beide sectoren erkent.

Door middel van een open en coöperatieve dialoog erkenden belanghebbenden uit de industrie de noodzaak om de ontwikkeling en acceptatie van gecertificeerde composteerbare PLU's te versnellen. Gezien het mondiale karakter van de toeleveringsketens van verse AGF-producten en de mogelijke regionale verschillen in de vereisten voor industriële compostering, zagen vertegenwoordigers van de sector het voordeel in van samenwerking bij de ontwikkeling en implementatie van één mondiale norm voor composteerbare PLU-etiketten die compatibel zijn met composteringsnormen wereldwijd.

Voor meer informatie:
John McKew
Australian Organics Recycling Association
Tel: +61 0434 711 077
[email protected]
www.aora.org.au

Publicatiedatum: