Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage: AgraME 2024, Dubai

Tuinbouw groeit in Midden-Oosten, India en Kazachstan

De tuinbouw in de Golfstaten groeit, vooral in de VAE. De regio wil meer zelfvoorzienend zijn.

Tomaten en komkommers zijn de grootste 'cash crops' in de VAE, omdat ze voedzaam zijn en vaak worden verwerkt in lokale gerechten. "Om succesvol te zijn in het Midden-Oosten moet je de teelt uitbesteden en marktanalyses uitvoeren, want je kunt niet concurreren met de prijzen. Bovendien is het klantenonderhoud in het Midden-Oosten veel groter dan in Europa," aldus een Italiaanse partij op de beurs.


Rick Langille van Harvest Today


Oskar Schortz van GyroPlant toonde substraatvrije alternatieven

Grote marktverschuiving naar India
Verschillende Indiase leveranciers waren aanwezig op het evenement om hun oplossingen en diensten te laten zien. Op de vraag of indoortelers meer aandacht krijgen, waren velen het erover eens dat vollegrondstelers in India een sterke marktpositie hebben tegen lage prijzen. Dit plaatst tuinbouwbedrijven in een nichemarkt die hogere prijzen vraagt dan de 'status quo'. "De Indiase markt heeft een gebrek aan investeringen voor teeltbedrijven en de markt is te klein voor producten van hoge kwaliteit," volgens diverse Indiase beursdeelnemers.

Fred Ruijgt (Priva), Peter Rietveld (TTA), Olav Scholte (Dutch Gulf Consult) en Yamen Alkodmani van Flora Engineering Services waar de bedrijven al hun oplossingen presenteerden

In het geval van aardbeien en blauwe bessen is er in India echter een verschuiving te zien waarbij telers van blauwe bessen de markt betreden en grote stukken land kopen om nieuwe kassen van 20 tot 40 hectare te openen. "Je kunt tegen zeer lage kosten telen en de gemiddelde grootte van een gewone teler is ongeveer 4,000 m², waardoor het rendement per eenheid niet geweldig is. Daarom werken internationale bedrijven samen met deze bestaande telers."

Met tal van veredelingsprogramma's die in het land worden gelanceerd, tonen variëteiten hun toegevoegde waarde door ze aan te passen aan specifieke teeltomgevingen naast het potentieel van deze 'groeiende markt'. "Het exporteren van een container zachtfruit uit India zal nog steeds goedkoper zijn in vergelijking met Europese arbeid of import uit Latijns-Amerikaanse landen."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Yevgeniy Gulyarenko van Gulden Agro LLC uit Kazachstan merkte op dat de markt een enorme groei doormaakt, met grote kasprojecten die hun intrede doen in de sector

Niet alleen India trekt investeerders aan, maar ook Kazachstan ziet interesse, zoals een Kazachstaans tuinbouwbedrijf aangaf. "Veel Chinese investeerders betreden de markt met hun apparatuur en erkennen het potentieel van de teelt van kassen in ons land." Zowel de teelt in kassen als in volle grond wint aan populariteit.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Publicatiedatum: