Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Ik toon mijn kinderen elke dag hoe mooi onze sector is”

Bert Vervaet teelt als derde generatie aardbeien in Lokeren. Hoewel de land- en tuinbouwsector veel redenen tot klagen heeft, focust Bert zich altijd op het positieve, meldt Boerenbond. Bert vindt zijn job een van de allermooiste, en is trots op zijn sector. "Wij mogen van de daken schreeuwen hoe kwaliteitsvol en duurzaam onze producten zijn", aldus Bert.
In 2009 stapte Bert mee in het bedrijf van zijn ouders. Hij kreeg de kans om een serre van de buren over te nemen en zo het bedrijf verder uit te bouwen. Tot 2016 hadden ze ook nog vleesvee, maar Bert besloot zich volledig te focussen op aardbeien. Hij heeft nu 3 ha aardbeien op substraat onder een glas, plastic en kleine kapjes. Daarnaast kweekt hij ook zijn eigen planten op 1 ha.



Wat maakt een job als tuinbouwer zou mooi?
"Elk seizoen, en eigenlijk elke dag, biedt nieuwe uitdagingen. Wij telen aardbeien van maart tot december. Ik kijk altijd uit naar het plukken en proeven van de eerste aardbeien eind maart. De zomer is het uitdagendst, want dan komt al het werk samen. We plukken, oogsten en steken dan nieuwe stekjes voor het volgende jaar. Het blijft druk tot de eerste week van januari, daarna is het twee maanden wat rustiger. Dan werken we de boekhouding bij en maken we tijd voor uitstapjes met het gezin."

Is het soms moeilijk om je job te combineren met je gezin?
"Als boer ben je altijd bezig met je bedrijf, maar ik vind het heel belangrijk om tijd te maken voor mijn gezin. Ik heb twee kinderen, en het derde is onderweg. We doen regelmatig een uitstap, maar ik betrek hen ook graag bij de aardbeienteelt. Ik laat hen kennismaken met alles wat binnen ons bedrijf gebeurt, en ik toon hen graag hoe mooi onze sector is. Ze helpen wel eens met de aardbeien en ik hoop dat ze dat alleen maar liever gaan doen. Onze stiel is een van de mooiste die er is, maar je moet er wel voor gemaakt zijn. Het is een levensstijl die niet voor iedereen is weggelegd."

Is er ook een leven buiten het bedrijf?
"Ik ben sociaal zeker actief. Ik maak naast mijn gezin ook graag tijd voor mijn vrienden, want dat heb ik ook nodig om boer te kunnen blijven. Deze job vraagt heel veel energie en soms is het nodig om mijn gedachten te verzetten. Het doet deugd om dan over andere dingen te praten en even – proberen – niet aan het bedrijf te denken. We hebben ook redelijk wat sociaal contact met onze klanten dankzij onze automaten. Het is heel leuk om rechtstreekse feedback te krijgen over ons product. Je leert je klanten kennen en betrekt hen zo ook meer bij je bedrijf. Dat zorgt ervoor dat je meer voldoening haalt uit je werk."

Hoe trots ben je op je sector?
"Ik vind dat wij als land- en tuinbouwers prachtig werk verzetten, dus ik ben héél trots op onze sector. We zijn alle dagen bezig met levend materiaal en wijden daar ons hele leven aan. De Vlaamse land- en tuinbouwsector produceert zeer duurzaam voedsel dat aan de strengste regels voldoet. Dat mogen we van de daken schreeuwen."

Is het soms moeilijk om tuinbouwer te zijn?
"Onze sector krijgt met veel tegenslagen te maken, en soms is het gemakkelijk om daar elke dag over te klagen, maar ik blijf van mening dat wij een prachtige job hebben. Ik toon dan ook altijd heel graag mijn bedrijf aan de buitenwereld. Boer zijn moet echt in je genen zitten om het vol te houden, maar eens dat zo is, wil je niets liever doen."



Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: