Het belang van pathogeenvrij en sterk uitgangsmateriaal kan niet genoeg worden benadrukt. Het kweken van cannabis op grote schaal, voor recreationeel gebruik of voor medische doeleinden, is een financieel intensieve onderneming. Het weggooien van een hele oogst door een plotselinge ziekte-uitbraak kan de toekomst van een cannabisbedrijf ernstig belemmeren.
Er zijn cannabisbedrijven die veilig en schoon uitgangsmateriaal leveren, en weefselkweek is een van de beste methoden om dat te garanderen. Aan de andere kant kan het omgaan met zaden erg uitdagend zijn vanwege de onzekerheden die ze met zich meebrengen. 3Rivers Biotech werkt momenteel echter aan een nieuw concept voor de cannabissector: synthetische zaden.
"We richten ons op de gezondheid van planten," zegt Jack Munz van 3Rivers Biotech, "om planten die onderhevig zijn aan ziekteverwekkers hun kracht en kwaliteit terug te geven." Elke teler maakt zich terecht zorgen over een uitbraak van Hop Latent Viroid (HLVD), vooral vanwege de hoge overdrachtsratio van zaden. Daarom heeft 3Rivers Biotech gekozen voor synthetische zaden als voorkeursmethode voor vermeerdering. "Het idee van synthetische zaden bestaat al sinds de jaren '60 of '70. Maar tot de jaren '80 werd er geen formeel onderzoek naar gedaan", zegt Jack. "Het begon in de land- en tuinbouw, met gewassen als wortelen en citrus als de eerste gepubliceerde pogingen."
Wat zijn synthetische zaden eigenlijk?
Synthetische zaden bootsen de drie hoofdbestanddelen van natuurlijke zaden na: het embryo, het endosperm en de zaadhuid. Jack legt uit: "Het embryo kan elk weefsel zijn dat afkomstig is van het uitgangsmateriaal - of het nu een spruitpunt, callus of zelfs een somatisch embryo is." Het endosperm wordt vervangen door een voedingsoplossing in een halfvaste gel, waarin het weefselkweekmonster, of explant, wordt geplaatst. "We nemen die gel en maken er een zaadhuid van," voegt hij eraan toe.
3Rivers Biotech produceert gehydrateerde synthetische zaden. Hoewel de gedehydrateerde vorm een grotere uitdaging vormt vanwege het droogproces, zijn beide soorten ontworpen om natuurlijke zaden na te bootsen. "Het droogproces kan soortspecifiek succes hebben. Sommige plantensoorten kunnen niet goed tegen uitdrogen," legt Jack uit.
Een voordeel van synthetische zaden, vooral bij cannabis, is dat ze altijd gefeminiseerd zijn. "Ze komen van vrouwelijke moeders", legt Jack uit, "en we hoeven niets extra's te doen om ze te feminiseren. Het zijn klonen, spiegelbeelden van de ouderplant." Dit zorgt voor genetische uniformiteit, een kritieke factor in de commerciƫle cannabisteelt.
Hoewel synthetische zaden commercieel levensvatbaar zijn voor opslag en transport, erkent Jack dat er nog werk aan de winkel is voor het direct planten in de grond. "Daar hebben we wisselend succes mee gehad. Op dit moment zetten we ze eerst in weefselkweek." Momenteel ontwikkelt hij een bewortelingsprotocol zodat synthetische zaden gemakkelijker in pluggen kunnen worden geplaatst om te ontkiemen.
Een van de voordelen van synthetische zaden is dat ze de kans op mutatie verkleinen. "We vertragen het metabolisme van de planten, dus er is minder celdeling en minder kans op mutatie," zegt Jack. Dit leidt tot een stabieler en gezonder product, hoewel hij opmerkt dat "het wel iets meer tijd kost - ongeveer 3 tot 6 weken - voordat de planten de achterstand weer hebben ingelopen".
De verborgen kosten van normale zaden
Hoewel synthetische zaden duurder zijn om te produceren in vergelijking met gewone zaden, wijst Jack erop dat de extra kosten gerechtvaardigd kunnen worden. "Als de moederplanten niet regelmatig getest worden op HLVD, kun je met een heleboel besmette zaden komen te zitten. Dat verhoogt de kosten van reguliere zaden. Synthetische zaden bieden een schoner, pathogeenvrij alternatief. Het zou veel duurder zijn om om te gaan met besmette zaden of een uitbraak. Synthetische zaden nemen dat risico weg, zodat een teler niet voor onverwachte kosten komt te staan."
Daarnaast ziet Jack mogelijkheden voor synthetische zaden om genetische diversiteit te behouden. "Als je een zakje zaden krijgt en je favoriet kiest, kun je synthetische zaden gebruiken om dat fenotype te behouden," legt hij uit. Hierdoor zouden telers een breder scala aan genetische beschikbaarheid kunnen behouden zonder honderden planten in leven te hoeven houden. "In plaats van de rest weg te gooien, kunnen we ze voor altijd in leven houden," zegt Jack.
Tegelijkertijd is er altijd het argument dat wanneer telers hun klonen uitbesteden, ze hun uniekheid verliezen, omdat hun genetische diversiteit wordt bepaald door het assortiment van het bedrijf in kwestie. Bij 3Rivers Biotech worden alle weefselkweekmaterialen gelicentieerd onder een duidelijke juridische structuur. "Alles wat we naar weefselkweek brengen is niet van ons. We houden het gewoon voor je vast," verduidelijkt Jack. Het bedrijf zet zijn onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen voort om het gebruik van synthetische zaden te verfijnen, in de hoop telers een betrouwbare en efficiƫnte optie voor cannabisteelt te kunnen bieden.
Voor meer informatie:
3Rivers Biotech
360-232-4140 (VS)
6O4-761-454O (CANADA)
[email protected]
3riversbiotech.nl