Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar handzame nitraatmeter voor telers

In 2027 moet de glastuinbouw in Nederland nagenoeg emissieloos telen. De oppervlaktewaterkwaliteit in tuinbouwgebieden verbetert al, maar ongewilde lekkages vormen op dit moment nog een probleem. Het meten van de oppervlaktewaterkwaliteit door telers zelf op en rond hun bedrijf zou meer inzicht kunnen geven in calamiteiten. Nitraat meten in oppervlaktewater lijkt een goede methode om voedingswater in oppervlaktewater door lekkages aan te tonen. Er is daarom door de WUR onderzoek gedaan naar een nitraatmeter welke telers zelf eenvoudig kunnen toepassen.

Op basis van gewenste technische en praktische specificaties zijn op de markt beschikbare handmeters en prototypen uit onderzoek beoordeeld op onder andere geschiktheid, nauwkeurigheid, gebruiksgemak en kostprijs. Met de meest geschikt bevonden handmeter is een praktijkevaluatie uitgevoerd bij een zestal glastelers.

De meter is handzaam bevonden, robuust en voldoende betrouwbaar om verhoogde concentraties van nitraat in oppervlaktewater te detecteren. De meter heeft een groot meetbereik waardoor zowel in oppervlaktewater als in voedingsoplossingen en drainagewater gemeten kan worden. Voor het opsporen van lekkages moet het oppervlaktewater wekelijks gecontroleerd worden. De nauwkeurigheid van de meter is minder dan die van laboratoriumanalyses, maar de lage aanschafprijs en verbruikskosten zijn van dien aard dat het gebruik van de handmeter voordeliger is zodra er meer dan één meting per week wordt uitgevoerd.

Lees hier het volledige onderzoek

Publicatiedatum: