Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een extra energiescherm? Keuze tussen oud, nieuw of innovatief

Het Proefstation voor de Groenteteelt vergeleek tussen eind januari en eind april verschillende schermopstellingen. In het kader van het VLAIO LA-traject 'Opti-Energie' werd in de eerste plaats het effect van een extra schermlaag bij een onbelichte tomatenteelt onderzocht. Het Interreg Vlaanderen-Nederland project 'ENERGLIK' zet nog een stap verder door de keuze voor innovatieve schermmaterialen in combinatie met een aangepaste klimaatsturing.



Oud, nieuw of innovatief scherm?

  • Als referentie gebruiken ze een Luxous 1147 FR-scherm (Svensson), net als een groot deel van de telers zonder belichting.
  • In de tweede en derde afdeling onderzoekt het proefstation de meerwaarde van enerzijds een bijkomend oud dagscherm en anderzijds een bijkomend gealuminiseerd scherm als nachtscherm.
  • In een vierde afdeling wordt een beweegbare AC-folie in combinatie met een innovatief schermmateriaal getest.





Oud scherm blijft relevant als extra schermlaag
De oude Phormitex Bright verloor in de loop der jaren heel wat in lichttransmissie door vuil in de serre, maar dat is niet van belang wanneer het als nachtscherm wordt ingezet. Het energiebesparingspotentieel van dit scherm neemt in de loop der jaren ook af, omdat de bandjes wel wat kunnen verschuiven. Toch resulteerde deze proef eind april nog in 8% energiebesparing in vergelijking met de referentie. Deze besparing is een interessante meerwaarde, aangezien de klimaatsturing niet werd aangepast en de winter relatief zacht was.

Het nieuwe nachtscherm vereiste een aangepaste sturing
De Noctis Thermo, als nieuw scherm met aluminium, toonde een hogere isolerende waarde. Dit was waar te nemen in de kastemperaturen. Onder het gesloten nachtscherm in combinatie met de standaard minimumbuis, liep de temperatuur hoger op. Daarom werden de ramen vaker geopend en kon de hogere isolerende waarde niet resulteren in een significante energiebesparing. In de periode tot eind april werd 8% energie bespaard in vergelijking met de referentie. Er wordt verwacht dat dit scherm in combinatie met een lagere minimumbuis en/of een strengere winter zou resulteren in significantere energiebesparingen.

Een grote stap in besparing mede dankzij de aangepaste klimaatsturing
De innovatieve schermen van ENERGLIK in combinatie met aangepaste klimaatsturing, behaalden een zeer mooie energiebesparing van 46% tegen eind april. De grotere besparingen op koude dagen in februari en maart tonen aan dat deze schermen daarbij een belangrijke rol spelen. Op het einde van het voorjaar blijven de besparingen significant, maar de gerealiseerde besparingen worden dan veroorzaakt door de klimaatinstellingen, vooral de gekozen minimumbuis. In deze omstandigheden verhoogt het vochtgehalte en dit creƫert een nieuwe uitdaging. Volgend jaar zal het proefstation de combinatie van innovatieve schermen met actieve ontvochtiging onderzoeken.

Bron: Enerpedia

Publicatiedatum: