Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“De praktijk laat zien dat het telen van HREZ-tomatenrassen werkt”

Het telen van HREZ-tomatenrassen van Enza Zaden kan voor tomatentelers het verschil betekenen in de strijd tegen het ToBRFV-virus. Ustica was één van de eerste tomatenrassen die Enza Zaden binnen het HREZ-assortiment heeft gelanceerd, inmiddels bevat de HREZ-collectie 38 hoog resistente rassen in verschillende segmenten. Bryte Groep, ontstaan uit een fusie tussen Dukker Trostomaten en Zwinkels Tomaten uit het Westland, is in 2022 begonnen met het telen van Ustica. Mark Zwinkels, operationeel verantwoordelijke binnen Bryte Groep, blikt terug op de periode met ToBRFV en de start van het telen van HREZ-rassen. "In het begin hadden we maar een paar planten die besmet waren met het ToBRFV-virus, maar dat liep bij sommige rassen op tot 20% uitval van de teelt vanwege het virus. Toen zijn we gaan kijken naar andere oplossingen, één daarvan is het telen van het HREZ-ras Ustica."

Bryte Groep is in 2019 ontstaan en heeft inmiddels 5 verschillende locaties in het Westland. In totaal telen ze ongeveer 45 hectare, waarvan een deel de HREZ-rassen Ustica, Shivious en Shivious onbelicht omvat. Zwinkels is erg te spreken over het ras Ustica. "Ik was op zoek naar een middelfijne tomaat die dezelfde productie kon behalen, maar dat wel over een goed resistentiepakket beschikte." Dat vond Zwinkels in Ustica. "Er is geen immuniteit, maar ik heb het virus nooit in het product waargenomen en we hebben ook geen plantuitval gehad. Daardoor zie je dat de plant goede weerstand biedt. HREZ zorgt ervoor dat het virus actief in de plant wordt geblokkeerd. De productie van Ustica is iets lager, maar je weet dat je het einde van de teelt haalt met alle planten. Dat stukje zekerheid maakt veel goed", aldus Zwinkels.

Open en eerlijke communicatie
De overstap naar het telen van het HREZ-ras Ustica viel voor de Westlandse kweker mee. De open communicatie met zijn salesspecialist was een van de succesfactoren. Zwinkels: "Het fijne van de samenwerking met Enza Zaden is dat ze een open verhaal houden, over hoe resistenties werken, en dat het wordt ondersteund door praktijkervaringen. Mooie verhalen zijn leuk, maar kom dat maar laten zien. En dat is gebeurd. De praktijk blijft toch de beste manier om de prestaties te beoordelen. Als je met eigen ogen ziet dat het virus wegblijft en de HREZ-resistentie het verschil maken, dan geeft dat vertrouwen". Het stukje zekerheid en met eigen ogen ervaren dat de teelt naar behoren verloopt, is één van de redenen voor de keuze voor het telen van HREZ-rassen. Daarnaast spelen voor Zwinkels nog een aantal andere factoren mee. "Het ras moet zeker net zo goed zijn als het oude ras, het rendement moet gelijkwaardig zijn en productietechnisch moet het interessant zijn. Soms kan je niet alle drie de boxen afvinken, zoals bij de Ustica, maar dan geeft de garantie op goede teelresultaten wel de doorslag. De HREZ-cocktailtomatenrassen geven zowel de beloofde productie áls zekerheid. En dan heb je helemaal dubbele winst."

Strenge hygiënemaatregelen voor beperken virusdruk
Het telen van HREZ-rassen zorgt voor een stuk garantie in de teelt. Dat is niet het enige element waar telers invloed op hebben. De ervaring leert dat hygiënemaatregelen een sleutelrol spelen bij het beperken van de virusdruk. Dat kan Zwinkels zeker beamen. Bij Bryte Groep is er de afgelopen jaren veel veranderd, vooral op het gebied van hygiëne. "Een aantal jaar geleden hadden we nog geen kledingvoorschrift bijvoorbeeld", vertelt Zwinkels. "Alle medewerkers kwamen in hun eigen kleding, met de komst van het virus zijn we dat anders gaan doen. Medewerkers mochten zelf hun schoenen uitzoeken en kregen dan oranje veters in hun schoenen. Zo wist iedereen dat die schoenen op de locatie blijven. Daarnaast blijft ook de kleding op locatie en wordt die hier gewassen. Een ander voorbeeld is het werken op de gewaskar. Na elke 5 minuten staat de kar stil en moet een medewerker zijn handen dopen en dan kan hij daarna weer verder." Bryte Groep blijft strenge maatregelen voor hygiëne hanteren om zo de kans op het virus te minimaliseren.

Samen onderweg
Met de hoog resistente rassen van Enza Zaden kunnen telers rekenen op hoogkwalitatieve tomaten die geen compromissen sluiten, ook wanneer de virusdruk eromheen hoog is. Dat betekent dus simpelweg dat de planten een goede productie geven én gezond blijven en dat geeft voor telers veel rust. Mark Zwinkels is blij met de keuze die hij heeft gemaakt. "Tot op heden is er nog geen uitval geweest en de resultaten zijn naar volle tevredenheid. We zijn er nog niet. Het ToBRFV-virus kan overal komen, daarom is het belangrijk om samen op te trekken. Uiteindelijk geldt, samen wil je verder komen en met Enza Zaden aan onze zijde lukt dat zeker."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB Enkhuizen
Tel: +31 (0)228 350100
[email protected]
www.enzazaden.com

Publicatiedatum: