Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Italië

Verticale teelt in een kas in Forlì

De traditionele groente- en fruitteelt sprak hem niet aan, maar tegelijkertijd wilde hij het familiebedrijf niet opgeven. De oplossing? Investeren in nieuwe faciliteiten met aeroponics. Het is het verhaal van de 24-jarige Matteo Babini uit Forlì, afgestudeerd in tuinbouw aan het technisch instituut van Cesena, die een paar maanden geleden het bedrijf Air opstartte.

Matteo Babini in de kas met verticale teelt

"De kas is nog vrij klein", begint hij. "Ik ben de teelttechniek nog aan het verfijnen. De wanden zijn 2,40 meter hoog en hebben per kolom dertien teeltpunten die zigzagsgewijs lopen: zes aan de ene kant en zeven aan de andere. De afstand van wand tot wand is 1,80 meter."

De kas is gebouwd door Europrogress. Een deel van de technologie is Italiaans, zoals de fertigatiedispenser (van het bedrijf Nido) en de irrigatiecontrole-eenheid (van Scarabelli), andere elementen komen uit het buitenland (de teeltkolommen zijn geleverd door een Zweeds bedrijf).

"Op dit moment groeien er ongeveer 3.000 planten, maar we gaan al richting het einde van het seizoen. Ik ben niet van plan om de kas te verwarmen, dus ik teel tot eind november. Pas in maart gaan we opnieuw van start."

In de kas vind je basilicum, Gentilina sla, mizuna (Japanse rucola), kervel, amarant, Romeinse munt, Japanse kool, snijbiet en spinazie in de kas. Met een druppelirrigatiesysteem krijgen de planten water, dat vervolgens wordt opgevangen voor hergebruik.

"Ik ben een klantenbestand aan het opbouwen", legt Babini uit, "en op dit moment gaan mijn groenten en kruiden naar restaurants en enkele groenteboeren. Ik heb nog geen grote aantallen, juist omdat ik de teelttechniek wil verfijnen, zoveel mogelijk water wil besparen en op een duurzame manier wil telen. Ik verpak de groenten in open zakjes van 80 tot 120 gram. Ook gemengde sla kan, met een aandeel per slasoort volgens behoefte van de klant."

Er zijn ook plannen voor online verkoop, al is het op dit moment nog met afhaling op de teeltlocatie. "In 2025 begin ik met grotere hoeveelheden. Er is de mogelijkheid om het teeltoppervlak te vergroten, zowel met uitbreiding in de hoogte als in de lengte."

"In het begin kocht ik zaailingen bij een kwekerij, maar nu kweek ik de plantjes zelf op uit zaad. We hergebruiken 95% van het water. Om overschotten en afval te vermijden wordt de teelt berekend op basis van de vraag."

"Ik geloof in dit project. Dergelijke technieken kunnen de traditionele tuinbouw aanvullen, maar anderzijds weer niet helemaal vervangen. Ik heb alles te danken aan mijn ondertussen overleven vader die me jaren geleden aanspoorde om te innoveren en te zoeken naar alternatieve manieren. Ik draag de realisatie van dit idee dan ook op aan hem", besluit Babbini.

Voor meer informatie
Air Società Agricola
Via Michele Carioli, 2A
47122 Forlì (Italië)
Tel: +39 345 9725516
[email protected]
www.airvertical.it

Publicatiedatum: