Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Pas op voor boetes bij overtreding wet minimumloon"

Werkgevers die te weinig loon of vakantiebijslag uitbetalen, kunnen boetes en andere sancties opgelegd krijgen. Een overzicht van de belangrijkste regels en boetes die gelden sinds 7 september 2024.

Werkgevers zijn verplicht zich te houden aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml). Overtredingen, zoals te weinig loon of vakantiebijslag betalen, kunnen leiden tot boetes en andere sancties. Door de invoering van de Wet invoering minimumuurloon per 1 januari 2024 moest ook de beleidsregel uit 2018 worden aangepast. Hieronder de belangrijkste regels en boetes die gelden sinds 7 september 2024:

  1. Boetes bij onderbetaling
    Als een werknemer minder dan het minimumloon ontvangt, kan de werkgever per werknemer een boete krijgen. Deze boetes variëren van 500 tot 10.000 euro, afhankelijk van de ernst en duur van de onderbetaling.
  2. Vakantiebijslag niet of te weinig betaald
    Betaalt de werkgever geen of minder dan 8 procent vakantiebijslag, dan bedraagt de boete tussen de 250 en 2000 euro, afhankelijk van het 'tekort'.
  3. Dwangsom bij achterstallig loon
    Wanneer een werkgever niet op tijd achterstallig loon of vakantiebijslag betaalt, kan een dwangsom van maximaal 500 per dag (tot 40.000 euro per werknemer) worden opgelegd. Dit komt bovenop de verplichting tot nabetaling.
  4. Boetes voor contante loonbetalingen
    Het is verboden het minimumloon contant te betalen. Dit moet giraal gebeuren. Bij overtreding kan de boete variëren van 500 tot €1250 euro per werknemer.
  5. Boetes voor ontbrekende administratie
    Als de Arbeidsinspectie om loon- en werkgegevens vraagt, moet de werkgever die tijdig overleggen. Bij het niet aanleveren kan de boete oplopen tot 12.000 euro per werknemer.
  6. Ernstige overtredingen
    Bij ernstige of herhaalde overtredingen, zoals het structureel onderbetalen van meerdere werknemers of recidive, kan een bedrijf preventief worden stilgelegd. Bij herhaling kunnen de boetes ook worden verhoogd.

Werkgevers die zich niet aan de Wml houden, riskeren kort samengevat hoge boetes en andere maatregelen. Het is dus belangrijk om het juiste loon op de juiste wijze te betalen. Op overheid.nl is het volledige overheidsbesluit te lezen.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: