Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Arbeidsbesparing en kwaliteitszekerheid met GearStation"

Koelcentrum Zederik uit Gorinchem werkt sinds begin dit jaar met de GearStation voor het verpakken van druiven in punnets. De oplossing zorgt voor arbeidsbesparing en kwaliteitszekerheid, zegt Sander Terlouw van het koelcentrum. "We kunnen nu een nog betere kwaliteit leveren met minder mensen aan de lijn."

Het koelcentrum gebruikt de GearStation specifiek voor druiven in punnets, vertelt Terlouw. De druiven worden overzees uit diverse landen aangeleverd, het product is een tijdje onderweg, zegt hij. "De druiven gaan in punnets naar de klant. Daarbij gaan ze eerst door de kwaliteitscontrole; aan de hand van de kwaliteitsscore wordt bepaald of ze aan de eisen van de klant voldoen. Pas dan wordt de folie en de klantspecifieke sticker op de punnet aangebracht. De GearStation helpt ons om aan de voorkant de kwaliteit te beoordelen."



Arbeidsbesparing
Tot voor kort werd de kwaliteitscontrole door medewerkers uitgevoerd. Met de oplossing zijn er veel minder mensen nodig, het koelcentrum bespaart twee tot drie personen aan de lijn. Dat levert ons een besparing van 800-1000 euro per dag op voor onze klanten, rekent Terlouw voor. Een ander voordeel is dat de GearStation de druiven 24 uur per dag nauwkeurig en consistent controleert. Daar kan geen medewerker tegenop, zegt hij. "Dat betekent dat wij de klant een stukje kwaliteitszekerheid kunnen bieden. De output wordt goed gecontroleerd en op de juiste manier geleverd aan de klant."

Startklaar voor seizoen
Het import druivenseizoen loopt bij Koelcentrum Zederik van oktober tot eind mei. De oplossing is in februari geïnstalleerd, midden in het seizoen, zegt Terlouw. "We hebben nu vier maanden met de GearStation gewerkt. Na de opstartfase hebben we de laatste maanden van het vorige seizoen goed gedraaid en een goede basis gelegd om voor het komende seizoen startklaar te zijn. We hebben ontzettend veel data verzameld op basis van onze ervaringen, instructies van klanten en de kwaliteitscontrole. Zo bouw je gezamenlijk kwaliteitsnormen op."

Trainen met data
Volgens Terlouw is er hard gewerkt om de GearStation te trainen met de verzamelde data. Er gaan 90 punnets per minuut over de lijn, van alle bakjes maakt de GearStation een foto. Die foto's kunnen worden gebruikt om te trainen. "Er zit een trainingsmodus op en Gearbox kan de foto's apart in de GearStation opladen, zodat die steeds meer kwaliteitsproblemen herkent. Zo kunnen we het systeem steeds beter trainen en verder optimaliseren."

Klantspecifieke wensen
De klanten van Koelcentrum Zederik zijn importeurs die leveren aan supermarkten. Het bedrijf werkt nauw samen met de importeurs wat betreft de klantspecifieke wensen van hún klanten, zegt Terlouw. "Druiven is een bederfelijk product, kwaliteit is daarom heel belangrijk. We willen dat het fruit zo vers en goed mogelijk weggaat. Telers uit het buitenland denken vaak dat ze een goed product leveren, maar dat kan bij aankomst in Nederland wel eens tegenvallen."

Met de data van de GearStation heeft het koelcentrum bewijs in handen als er een batch met kwaliteitsproblemen wordt geconstateerd. Stel dat 15 procent van een batch als slechte kwaliteit wordt beoordeeld, geeft Terlouw als voorbeeld. "Dan kan de importeur dat terugkoppelen aan de leverancier van de druiven. Voorheen werden kwaliteitsissues met een fotootje gemeld, nu kunnen we dat aantonen aan de hand van objectieve data."



Goede samenwerking
Sander Terlouw is goed te spreken over de samenwerking met Gearbox. Het bedrijf is heel betrokken, dat vinden wij belangrijk voor een leverancier, zegt hij. "Gearbox heeft de oplossing geïnstalleerd en vervolgens hebben we er een aantal maanden mee gedraaid waarin het proces is geoptimaliseerd, de foto's zijn opgeladen en de updates zijn uitgevoerd. De oplossing is elke dag een beetje beter geworden. De opstartproblemen zijn goed opgepakt en het bedrijf is ons goed van dienst geweest."

Vanaf deze maand gaat het koelcentrum het sorteer- en verpakproces weer oppakken en een heel seizoen met de GearStation draaien. Dan weten we waar we staan, aldus Terlouw. "We willen de beste kwaliteit aan onze klanten leveren, dat vinden we heel belangrijk. Met de GearStation kunnen we ons onderscheiden naar onze klanten toe."

Blijven automatiseren
Het koelcentrum ziet ook voor de nabije toekomstmogelijkheden voor automatisering, besluit hij. "We zijn een vooruitstrevend bedrijf. Als je vooruit wil, moet je blijven automatiseren. Dat kan ook niet anders met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en het verhogen van het minimumloon. Dat zijn factoren die veel impact op onze business hebben. Automatisering gaat daar zeker een rol in spelen."

Voor meer informatie:
Gearbox
Tel: 0174-295714
www.gearboxinnovations.com

Publicatiedatum: